12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsou tady – tisíce příznivců Taizé

30. 12. 2014

|
Tisk
|

V pondělí 29. prosince zasypal Prahu první sníh a v ulicích města se objevily desetitisíce mladých lidí z celé Evropy. Letošní silvestr se totiž rozhodli strávit na Pouti důvěry, kterou v hlavním městě ČR organizuje komunita z Taizé. Část programu mladí prožijí ve farnostech, vrcholem setkání budou společné modlitební večery.

Vydání: 2015/1 Jsou tady: tisíce příznivců Taizé, 30.12.2014, Autor: Tomáš Kutil

Do poslední chvíle nebylo jisté, zda se podaří všechny zájemce v Praze a okolí ubytovat. Několik dní před jejich příjezdem ale mohli bratři s úlevou vyslat do světa zprávu: Všechna místa máme! „Po úžasné vlně solidarity, která se vzedmula v posledních dnech, byla na svátek sv. Štěpána potvrzena skvělá informace: každý z tisíců mladých, kteří přijedou z celé Evropy, bude mít kde bydlet. Na 2 500 hostitelských rodin se rozhodlo otevřít své domovy mladým poutníkům, často třem i čtyřem najednou,“ sdělují bratři z Taizé.
Dvě tisícovky dobrovolníků přijely už o pár dnů dříve
Už v sobotu 27. prosince přijelo do Prahy na 1 900 dobrovolníků z různých zemí připravovat přijetí ostatních účastníků. Největší počet mladých dobrovolníků je z Polska, Ukrajiny a Francie. Přestože bratři měli základnu v domě Franze Kafky v centru Prahy, poslední přípravy se odbyly především na výstavišti v Letňanech, kde se konají večerní modlitby. Od soboty se to tam proto hemžilo jako v úle.
Hloučky mladých lidí diskutují v hale číslo 5, kde právě skončila první společná modlitba letošního setkání. Někteří ještě v tichosti meditují, jiní si už nasazují batohy a vyrážejí do mrazivé Prahy, aby se tu ujali úkolů, kvůli nimž přijeli do ČR o dva dny dříve než ostatní účastníci setkání. „Budu tu pomáhat s ubytováním v jedné škole a jsem v týmu, který bude připravovat workshopy. Rád bych, aby si lidé uvědomili, jak velkou jednotu dokážou křesťané vytvořit,“ říká chorvatský dobrovolník Andrija Jergovic.
Osobní setkání pomáhají odbourat strach z jinakosti
Michaela Šedová pomáhá v přípravném týmu již od září. Svou účastí na tomto setkání chce okolnímu světu vydat svědectví, že lidé spolu mohou vycházet bez konfliktů a v přátelském duchu. „Velmi důležitou roli zde hraje fakt, že se tu lidé setkávají osobně. Mohou tak snáze odbourávat strach z jinakosti druhých. Věřím, že i skrze takováto setkání se podaří otevírat naši českou mysl tomu, co třeba ještě moc neznáme, ale co nás může inspirovat a obohatit,“ prozrazuje Michaela Šedová.
Jedním z nejvzdálenějších míst, které hostí nemalé množství mladých cizinců, jsou Milovice. Z pražských Letňan tam trvá cesta vlakem zhruba hodinu. O něco blíže to mají mladí „Taizáci“ z Lysé nad Labem, kde jich bude bydlet zhruba 90. Původně se přitom zdálo, že farnost v Lysé mladé lidi ubytovávat nebude. „Nakonec zvítězila potřeba posloužit někomu dalšímu a dál nabídnout, co jsme kdysi přijali. Proto jsme se do toho pustili,“ říká Marie Mikušková z přípravného týmu v Lysé. „Dalším impulzem bylo, že mám syny ve věku účastníků a chtěla jsem, aby mohli zažít něco podobného jako já těsně po Sametové revoluci ve Vratislavi,“ uzavírá.
Srdeční záležitostí je Taizé také pro Vandu Kuběnovou z Milovic. „V Taizé jsem byla v roce 2000 a uvěřila tam v Boha. S tím souvisí i mé nadšení a jistota, že se chci do příprav tohoto setkání zapojit,“ zmiňuje Vanda Kuběnová. Byť bydlí s manželem a dvěma dětmi v Milovicích v maličké trafostanici, pohostí po dobu mezinárodního setkání tři mladé lidi. „Půjčíme si z fary jedno rozkládací křeslo, máme tady jednu matraci a jeden člověk může spát na zemi,“ usmívá se Kuběnová.
- Více než 30 000 lidí se účastní setkání, 23 000 z nich nepochází z České republiky.
- Účastníci přicházejí z 65 zemí.
- Více než 105 uvítacích míst ve farnostech různých církví a v místních školách přijímá 29. prosince poutníky a poté je rozesílá do hostitelských rodin a společných ubytovacích prostor.
- 105 tisíc jablek, 100 tisíc mandarinek, 22 tun chleba a více než 500 palet s jídlem bude rozdáno účastníkům.
- 17 kostelů v historickém centru Prahy je otevřeno pro polední modlitbu v úterý a ve středu 30. a 31. prosince. V každém z nich je kříž Taizé, který v posledních týdnech namaloval tým umělců pod vedením Matěje Formana.
- 5 modlitebních míst je připraveno v areálu výstaviště Letňany – budou využita během večerních modliteb od 29. prosince do 1. ledna.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou