23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsme na hřbitovech slušnější než jinde?

27. 10. 2015

|
Tisk
|

Brněnský Ústřední hřbitov je prý s plochou 56 hektarů největší v České republice. Od roku 1883 zde našlo klid a mír více než 400 000 zesnulých včetně mnoha slavných osobností.

Vydání: 2015/44 Nové tóny ze synody, 27.10.2015, Autor: Václav Štaud

Z řady úctyhodných jmen připomeňme například jezuitského kněze, filologa a zakladatele slavistiky Josefa Dobrovského, augustiniánského opata a zakladatele genetiky Řehoře Mendela, kněze z téhož řádu, skladatele a sbormistra Pavla Křížkovského a samozřejmě i jeho geniálního žáka Leoše Janáčka…
Dnes ale hřbitov, jemuž lidé v Brně neřeknou jinak než „Centrálka“, navštívíme z jiného důvodu. Doprovodíme na pravidelné obchůzce hlídku městské policie, která i zde dbá na dodržování pořádku a práva.
Jana Pokorná ve funkci strážnice právě zahajuje 21. rok služby, a je proto dokonalým zdrojem zajímavých zkušeností: „Každý den začínám hlídku v ulicích města s pocitem, že mě už nic nemůže překvapit. A pak musím zase znovu konstatovat, že vynalézavost lidí v překračování zákonů snad nemá vůbec žádné meze. Jen tady na hřbitovech to přestává platit, lidé jsou tu o poznání slušnější než jinde,“ podotýká Jana Pokorná.
Hlídat pomáhají i psi
Mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba zlepšení vysvětluje zintenzivněním policejních hlídek. „Ještě v nedávných letech byly hřbitovy pověstné častými krádežemi květin, hrobového vybavení a poškozováním pomníků. Nebylo snad týdne, aby městská i státní policie neřešily velkou škodu pozůstalých. Proto jsme se na hřbitovy zaměřili velmi důkladně. Po celý rok tu probíhají pravidelné i namátkové kontroly, jsme zde ve dne i v noci. Naši lidé mají k dispozici velmi moderní vybavení včetně kamerového systému a dalekohledů pro noční vidění. Dalšími velmi užitečnými pomocníky jsou v noci policejní psi. Hlavně nyní, v období dušičkových dnů, jsme na hřbitovech přítomni téměř nepřetržitě a netajíme se tím. Proto tu krádeže většího rozsahu téměř ustaly, v loňském roce jsme dokonce nezaznamenali ani jeden významnější přestupek,“ informuje Pavel Šoba.
Jeho slova potvrzuje mluvčí městského ředitelství Policie ČR v Brně Pavel Šváb. „Nápad trestné činnosti v souvislosti se hřbitovy opravdu klesá. Podílí se na tom i naše spolupráce se strážníky, svou hlídkovou činnost důsledně koordinujeme. Souhlasím s názorem, že v této oblasti pomohlo i omezení výkupu vzácných kovů sběrnami – zloději už nemají tolik důvodů lámat z pomníků symboly a krást urny. Přesná statistická čísla však budou k dispozici až po vyhodnocení celého roku,“ dodává poručík Šváb.
Pokračujeme v obchůzce Ústředního hřbitova a jsme svědky jiné role městských policistů. Během krátké doby se na ně obrací stále noví lidé s prosbou o radu a pomoc, což strážníci oplácejí ochotou a milým úsměvem. Nasměrují tazatele k nejčastěji hledaným hrobům známých osobností či poradí zbloudilým. „Hlavně ve večerních hodinách, když se hřbitov zavírá, míváme hodně práce. I když pracovníci hřbitova upozorňují rozhlasem na blížící se uzavření bran, někteří lidé buď špatně slyší, nebo to nestihnou a pak se dostávají do zapeklité situace,“ líčí Jana Pokorná. „V tom případě stačí jediné: zavolat na číslo 156 – a přijdeme je rychle vysvobodit. Nikoho za to netrestáme. Hlavně ale nesmí opozdilec propadnout panice, pokoušet se přelézat zdi a dělat podobné zoufalé činy,“ směje se strážnice.
Zloděje dělá příležitost
„Když nevznikají velké škody, ještě to neznamená, že se na hřbitovech úplně přestalo krást. Je možné, že některé ztráty nám lidé vůbec neohlásí,“ doplňuje předešlé informace mluvčí městské policie Pavel Šoba. „I tady platí stará zkušenost, že zloděje dělá příležitost. Proto v rámci preventivních akcí mezi občany i přímo tady na hřbitově vytrvale upozorňujeme na chyby, které dělají. Například každý, kdo odejde od svého hrobu třeba pro vodu do vázy a nechá tašku s penězi a doklady ležet bez dozoru, velmi riskuje. Zvláště starším a osamělým návštěvníkům hřbitovů pak doporučuji, aby si nezapomínali doma mobilní telefon. Nejde jen o uzavření bran. I na hřbitově se může někomu udělat špatně, může se zranit nebo se stát cílem útoku. Městská policie každému ochotně pomůže z nesnází, stačí zavolat na číslo 156,“ zdůrazňuje Pavel Šoba. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou