16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jídelníček od specialisty každému na míru

26. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/39 Postavení kněze ve společnosti, 26.9.2006, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Obezitoložka Petra Šrámková připomíná, že problémy s tloušťkou ne vždy souvisí s naší genetickou výbavou. Jednou z cest, jak se zbavit své nadváhy, je pobyt v lázních: člověk nechodí do práce, je vytržen ze svých zažitých mechanismů, a může se tedy více věnovat sobě.

Jak je to s konzumací tuků?

Odbornou veřejností je přijímán názor, že příjem tuků by se měl omezit přibližně na 30 % našeho celkového energetického příjmu. Obecně dáváme přednost rostlinným tukům – ty živočišné nezatracujeme, ale musíme mít na paměti, že zvyšují hladinu cholesterolu, čímž napomáhají k ucpávání cév. Neměli bychom jíst věci smažené, fritované, používat zbytečně jíšku, smetanu na zahušťování a podobně. Pokud bychom si měli něčím namazat chléb, tak ideálně rostlinným máslem se sníženým obsahem tuku.

Vzdát se tedy toho, co máme rádi.
Proč jsou tučné potraviny chutné? Protože právě cholesterol má dobré chuťové vlastnosti. Čím více tuku, tím se nám zdá třeba jogurt lepší a chutnější. Ostatní jídlo ale není ošklivé, jen je jiné a musíme si na jeho chuť zvyknout. Pokud nejsme horníci nebo kojící matky, měli bychom si v tomto směru hlídat jídelníček všichni.

Pokud začne člověk ve starším věku přibírat, doporučíte mu návštěvu u odborníka, aby mu vypracoval nějaký dlouhodobý program?
Když staří pacienti přibírají na hmotnosti, je vhodné věc nejprve konzultovat s obvodním lékařem. Návštěva specialisty je jistě přínosem, pacient s ním může probrat potřebu pohybu i vhodný jídelníček. Ten nenavrhujeme paušálně, ale vycházíme ze stravovacích návyků a tvoříme ho každému na míru. Obezitologové se nedívají jen na obezitu, ale na pacienta jako na celek – zaměřují se na vysoký krevní tlak, hladinu krevních tuků a cukru, zamýšlí se nad tím, zda pacient netrpí poruchami štítné žlázy, sledují hladinu kyseliny močové, EKG… Vyšetření začíná velmi podrobnou anamnézou, kdy se ptáme na rodinu, prodělané choroby, gynekologickou anamnézu u žen, příjem léků atd. Důležité je nejen kolik toho pacient jí, ale jaké má stravovací zvyklosti: jestli jí pravidelně, jestli nemá záchvatovité či noční přejídání.

Platí léčbu obezity zdravotní pojišťovny?
Platí. Můj osobní názor ale je, že by si pacienti s obezitou měli připlácet, protože ne každá obezita je dána geneticky a určitý podíl na nemoci má každý z nás podle toho, jak se o své tělo stará. Na léky pacienti ale doplácí.

Existují zařízení, kde může pacient absolvovat nějakou intenzivní odtučňovací kůru?
Takových zařízení není mnoho, ale skoro v každém kraji se nějaké vyskytne: v Praze, Hradci Králové, Plzni, Olomouci, Brně… Na specializovaných pracovištích se zabývají bariatrickou chirurgií – to je chirurgie, která se zabývá úpravami zažívacího traktu, aby pacient více redukoval váhu. V současné době je nejvíce používaná bandáž žaludku. Při snižování hmotnosti může poradit každý diabetolog, konzultovat se to dá při lázeňské péči, která znamená automatickou změnu životního stylu. Redukční pobyty nabízí třeba lázně Dolní Lipová a další. Nemusí jít jen o dlouhodobé několikatýdenní pobyty. Existují i pobyty krátkodobé, které pořádají organizace jako například Stop obezitě nebo klub Diana. Lázně ale žádná pojišťovna v současnosti nehradí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou