26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jen šestnáct lidí ze sta má čistou vodu

29. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/22 Mafie na Sicílii, 29.5.2007, Autor: Kateřina Šťastná

Kvůli emisím, globálnímu oteplování a odpadům budou mít do dvou desítek let stovky milionů lidí v rozvojových oblastech nedostatek vody. V roce 2025 bude podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství trpět zoufalým nedostatkem vody na 1,8 bilionu lidí, nedostatek pak pocítí celé dvě třetiny světa.

Více než tisícovka expertů z desítek zemí předpověděla, že stovky milionů Afričanů a desítky milionů Jihoameričanů, kteří nyní mají vodu, se k ní za méně než 20 let již nedostanou. Do dvou desítek let prý připadne průměrně na osobu jen 50 litrů vody denně. V současné době žije na světě v neuvěřitelných hygienických podmínkách, způsobených nedostatkem vody, přibližně 2,5 bilionu lidí. Přitom celých 11 milionů na následky toho umírá. A jejich počet se má v následujících desetiletích ještě zvyšovat...

Katastrofě lze zabránit
Zatímco na jednoho Afričana je denní spotřeba vody 12–50 litrů, v Evropě stoupla na 170–250 litrů a v USA dosahuje dokonce 700 litrů na osobu. Jen 16 lidí ze sta může otočit kohoutkem, aby se napilo vody bez znečišťujících látek a patogenů. Ostatních čtyřiaosmdesát často musí ujít dlouhé vzdálenosti, aby se dostalo ke zdroji vody, byť s velmi nízkou kvalitou.
Vědci soudí, že i když ne všem, tak mnoha následkům lze předejít. Musely by se ale za jednu generaci zpomalit emise oxidu uhličitého a stabilizovat úroveň skleníkových plynů v ovzduší.

POMOC TAKÉ Z ČESKA
Do pomoci lidem bez vody se zapojila také Charita Česká republika. Konkrétně v uprchlických táborech v jižním Súdánu, kde již více než dvě desetiletí žije na dva miliony lidí, se podílela (spolu s britskou a súdánskou charitou) na projektu vyhloubení 30 studní. „Životní podmínky jsou tam otřesné. Krajina je poušť nebo polopoušť a jediné místo, kde lze něco pěstovat, je poblíž Nilu. Vláda ale nemá snahu lidem pomoct a vytlačuje je směrem do pouště. Vždycky jednou za čas přijde s buldozery a srovná jejich obydlí se zemí,“ popisuje situaci Jakub Dvořáček, humanitární pracovník Charity Česká republika. Dodává, že studny v jižním Súdánu už stojí, takže v současné době se česká Charita podílí na velkém projektu pro uprchlíky v západosúdánské provincii Dárfúr, která je stále sužovaná ozbrojeným konfliktem.
Projekt DERO (Darfur Emergency Response Operations) nabízí pomoc matkám a jejich dětem, zajišťuje potravinovou i nepotravinovou pomoc rodinám, stará se o školství a podobně. V rámci projektu se rovněž podařilo obnovit či vytvořit 190 studní se zdravotně nezávadnou vodou. Konkrétně česká Charita si zde vzala na starost pomoc ve zdravotnictví. Kdo by ji chtěl podpořit, může tak učinit dárcovskou SMS ve tvaru DMS SUDAN na číslo 87777. Z celkové ceny SMS bude 27 Kč použito na pomoc potřebným. Nebo pak na číslo účtu 22770022/0800 u České spořitelny, Praha 1, VS 106.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou