16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jednání o eticky sporných pasážích zákona

15. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/16 Misie, 15.4.2008, Autor: Jiří Macháně

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zareagoval na stanovisko ČBK k připravovanému zákonu o specifických zdravotních službách. Na jednání pozval minulý čtvrtek předsedu České biskupské konference arcibiskupa Jana Graubnera.

„Je mi jasné, že ve společnosti neprosadíme naše názory. Chceme alespoň přispět k tomu, aby se v důsledku zákona nezhoršila situace ve srovnání s dnešní praxí. V diskusi k několika konkrétním bodům jsme našli společnou řeč,“ řekl po jednání arcibiskup Graubner. Při asi hodinové schůzce spolu ministr a arcibiskup hovořili o výhradách biskupů k některým návrhům týkajících se umělého potratu, asistované reprodukce či nakládání s embryi. „Takový způsob jednání kdyby byl i v politice – to by mě velmi těšilo. Ačkoliv obě strany nemají stejný názor, jsou schopny předkládat věcné návrhy řešení. Můžeme si tak lépe porozumět, nacházet kompromisy, zapracovat námitky,“ pochvaloval si ministr zdravotnictví. Obě strany se dohodly, že při vypracování paragrafovaného znění zákona bude přihlédnuto také ke stanoviskům ČBK. „Bude tomu přítomen také přední odborník na tuto oblast Květoslav Šipr,“ upřesnila mluvčí biskupů Irena Sargánková.
Jak uvedla náměstkyně ministra Markéta Hellerová, cílem zákona je především vytvořit jasná pravidla pro velmi citlivou oblast zdravotní péče. Podle jejích slov panovala shoda především v tom, že všechny diskutované zákroky vidí obě strany jako poslední řešení po vyčerpání všech ostatních možností. „Musí se zvýšit informovanost lidí před těmito zákroky,“ zdůraznila náměstkyně. Připomněla také, že v případě nesvéprávných osob, kdy dříve stačil podpis zákonného zástupce, by měl napříště rozhodovat soud na základě vyjádření odborné komise.
„Pan arcibiskup a jeho spolupracovníci nás také upozornili na větu v důvodové zprávě o dvanáctém týdnu těhotenství jako o limitu pro jeho ukončení. Je zde zmiňován jeden z medicínských výkladů, který je ale nadbytečný a toto zdůvodnění není korektní,“ uvedl ministr.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou