26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jeden člověk v pražské katedrále

16. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/51 Vánoční dvojčíslo, 16.12.2008, Autor: Aleš Palán

Taková otázka by mě ještě nedávno zaskočila. Farníkem které farnosti je kardinál Miloslav Vlk?
Arcibiskup jako farník? Ale vlastně ano. Vzhledem k tomu, že pan kardinál bydlí v Arcibiskupském paláci, je farníkem farnosti u sv. Víta. Zdejší administrátor a zároveň obhájce svazku u církevního soudu, pater Ondřej Pávek, s úsměvem přitakává: „Je to trochu zvláštní, ale je to tak. Pan kardinál je můj ordinář a zároveň můj farník.“
Farnost při katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha zaujímá kromě areálu Pražského hradu oblast ohraničenou na jedné straně ulicí Milady Horákové a na druhé straně Hradčanským náměstím – jeho část ovšem už patří k farnosti strahovské. Ke sv. Vítu patří kromě toho malá lokalita za Pohořelcem poblíž gymnázia Jana Keplera. Celkově se jedná jen o pár ulic, teritoriálně půjde o jednu z nejmenších farností v republice.
Farním kostelem je katedrála, ryze filiální kostel je bazilika sv. Jiří, která nemá vlastní duchovní správu a mše svaté tu jsou slouženy jen dvakrát do roka: na sv. Jiří a sv. Ludmilu, která je tu pohřbena. Kostel Všech svatých na Hradě je kostelem kapitulním – i tady se slouží dvakrát za rok na slavnost Všech svatých a sv. Prokopa, jehož ostatky zde odpočívají. Ve farnosti se ještě nachází klášterní kostel sv. Benedikta, který patří sestrám karmelitkám a jenž má vlastního rektora, a kostel sv. Jana Nepomuckého, kde je ustanovena vojenská duchovní správa.
Ačkoliv oblastí kolem Pražského hradu proudí denně tisíce turistů, stálých obyvatel je tu velmi málo. „A katolíků je úměrně tomu,“ dodává administrátor farnosti Ondřej Pávek. Na ranní bohoslužby ve všední den tak chodí do katedrály jeden až osm lidí; když jich přijde pět, je to už solidní návštěva. „Někteří z nich jsou stálí návštěvníci, jiní přijdou jednorázově, není to stabilní sestava,“ vysvětluje P. Pávek.
V neděli dopoledne jsou tři bohoslužby a na ně chodí stovky lidí. A na Vánoce? To bývá v katedrále opravdu plno.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou