26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jan Pavel II. překročil práh věčnosti

6. 4. 2005

|
Tisk
|

Desetitisíce věřících, které se v tichu shromažďovaly na svatopetrském náměstí během posledních dní papežova života, s napětím hleděly k oknům apartmánu Jana Pavla II. a očekávaly informace o jeho stavu. Když pak arcibiskup Leonardo Sandri oznámil: „Drazí bratři a sestry, ve 21.37 se náš milovaný Svatý otec vrátil do Otcova domu, modleme se za něho,“ celé náměstí se zahalilo do hlubokého smutku a ticha.

Vydání: 2005/15 Úmrtí papeže Jana Pavla II., 6.4.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Krátce poté se rozezněly ve Vatikánu zvony a v rozsvícených oknech papežské knihovny se objevil kříž. Přestože Vatikán postupně veřejnost na tuto smutnou událost připravoval a média již v předchozích dnech několikrát mylně o papežově smrti informovala, oficiální zpráva, vydaná v sobotu 2. dubna krátce před 22. hodinou, otřásla celým světem. Během pouhých dvou hodin se na svatopetrském náměstí sešlo asi 130 tisíc lidí k modlitbám. Další desetitisíce věřících z celého světa se tam pak shromáždily v neděli ráno k zádušní mši, které předsedal kardinál Angelo Sodano. Nad zástupem se objevily vlajky různých států. Mnozí shromáždění měli v očích slzy. Když kardinál Sodano zahájil mši modlitbou: „Svěřujeme s důvěrou vzkříšenému Kristu, pánu života a dějin, našeho drahého Jana Pavla II., jenž 27 let vedl světovou církev jako následovník Petrův,“ zareagovali přítomní dlouhým potleskem. Ve svém kázání pak kardinál Sodano označil zesnulého papeže jako „Jana Pavla Velikého“.

S ostatky zesnulého se v neděli do Klementinského sálu Apoštolského paláce přišli rozloučit členové římské kurie, diplomaté a italští státní představitelé. Po převezení ostatků do svatopetrského chrámu je pak budou moci po tři dny uctívat miliony věřících z celého světa, kteří se do Vatikánu přijedou naposledy rozloučit s papežem. Jan Pavel II.  je oděn do červenobílého roucha, na hlavě má bílou mitru a v podpaží biskupskou berlu. Tělo leží na márách pod jednoduchým křížem, po stranách drží čestnou stráž dva příslušníci švýcarské gardy.

Itálie po papežově úmrtí vyhlásila čtyřdenní smutek. Premiér země Silvio Berlusconi řekl: „Jsme mu vděční za neúnavnou aktivitu, kterou vyvíjel proti všem formám totalitních režimů, násilí, útlaku a morálního úpadku.“ Německý kancléř Gerhard Schröder vyzdvihl, že papež během svého pontifikátu ovlivnil mírovou integraci Evropy. Podobně bývalá britská ministerská předsedkyně Margaret Thatcherová zdůraznila, že papež bojoval proti přetvářce komunismu a jakožto morální autorita stál za vítězstvím ve studené válce. Britská královna pak poukázala na neúnavné úsilí při prosazování pokoje a dobré vůle na celém světě.

Janu Pavlu II. (který jako první papež vstoupil do mešity i synagogy) vyjádřil své uznání také íránský prezident Muhammad Chatámí: „S hlubokým smutkem jsme se doslechli o skonu vůdce světových katolíků, který ovládal tři cesty: náboženského učení, filozofického myšlení a poetické i umělecké kreativity.“ Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás označil Svatého otce za velkou duchovní osobnost, která věnovala svůj život obraně hodnot míru, svobody, spravedlnosti a rovnosti pro všechna náboženství a rasy a podpořila palestinské právo na nezávislost. Na papežovu smrt reagovali i představitelé islámu. Rektor pařížské mešity Dalil Boubakeur vyzval všechny muslimy, aby rozjímali nad bohatým a příkladným životem tohoto velkého služebníka lidstva. „Papežovo úmrtí uvrhlo do hlubokého smutku a pocitu vážné ztráty všechny věřící, a zejména muslimy ve Francii,“ řekl. Památku zesnulého Jana Pavla II. uctili také zástupci ruské pravoslavné a chaldejské církve. „Doufám, že papežem nově nastolená atmosféra umožní římskokatolické církvi zavést mezi našimi církvemi vztah vzájemného respektu a bratrské křesťanské lásky,“ sdělil v soustrastném dopise zaslaném Vatikánu ruský patriarcha Alexij II.

Článek byl aktualizován v pondělí 4. dubna před redakční uzávěrkou. Informace z pohřbu Svatého otce, který se bude konat koncem týdne, přineseme v příštím čísle KT.

 „Jsem spokojen, buďte i vy. Modleme se společně s radostí. Radostně všechno svěřuji Panně Marii.“

(jeden z posledních vzkazů Jana Pavla II.)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou