26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jan Pavel II.: Poutník mezi poutníky

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/34 Kněží na dovolené, 31.8.2004, Autor: Kateřina Beščecová

Svatý otec navštívil Lurdy
Ve dnech 14. - 15. srpna při příležitosti 150. výročí vyhlášení dogmatu o Neposkvrněném početí Panny Marie papežem Piem IX. navštívil Jan Pavel II. francouzské poutní místo Lurdy. „V této souvislosti přijel Svatý otec do Lurd jako poutník, aby vyjádřil svůj obdiv Božímu plánu uskutečněnému v osobě Marie,“ řekl biskup Renato Boccardo, sekretář Papežské rady pro hromadné sdělovací prostředky a organizátor papežských cest.


Na pouť k Panně Marii Lurdské spolu se Svatým otcem se vydalo více než 300 tisíc věřících. V sobotu dopoledne papeže přivítala po příletu na letiště v Tarbes-Ossun francouzská vládní delegace v čele s prezidentem Jacquesem Chiracem. Krátce poté se papež odebral k Lurdské jeskyni, kde se 11. února 1858 poprvé zjevila Panna Maria Bernardettě a sdělila jí, že ona je Neposkvrněné Početí. Tradiční večerní průvod pak Svatý otec zakončil požehnáním z terasy své rezidence Notre Dame Accueil. „Papež má svou rezidenci v domě pro nemocné, protože tato budova je nejlépe vybavená na to, aby ho přivítala. On nemusí přebývat v domě pro nemocné, aby tak vyjádřil svou blízkost těm, kteří trpí. Vždyť to byl právě on, kdo založil Světový den nemocných, a za 26 let svého pontifikátu projevil všemi možnými prostředky svou solidaritu s těmi, které postihla nemoc a utrpení,“ řekl biskup Boccardo.

Vyvrcholením pouti v Lurdech byla v neděli 15. srpna, ve svátek Nenebevzetí Panny Marie, na prostranství v okolí lurdské svatyně mše svatá, které Svatý otec předsedal. Večer pak skončil svou 104. zahraniční cestu návratem do Castel Gandolfa.

PRVNÍ PAPEŽ V LURDECH
„S určitým překvapením jsem nedávno četl, že papež přichází do Lurd jako nemocný mezi nemocné. Myslím, že je to dost snižující výklad tak významné události. Ten, kdo přichází do Lurd jako poutník, je Jan Pavel II., pastýř univerzální církve. Na tuto pouť s sebou v duchu bere všechny nemocné, které potkal na celém světě,“ řekl organizátor papežských cest.

Poprvé během svého pontifikátu navštívil Jan Pavel II. Lurdy před 21 lety, 14. srpna 1983, a stal se tak vlastně prvním papežem, který toto poutní místo navštívil. Za zmínku ovšem stojí návštěvy některých kardinálů - například kardinál Achille Ratti (budoucí Pius XI.) byl v Lurdech v roce 1921, jeho následník kardinál Eugenio Pacelli tam jel o čtrnáct let později a v roce 1958 se do Lurd přijel modlit budoucí papež Jan XXIII., Angello Giuseppe Roncali. Původně měl Jan Pavel II. navštívit Lurdy už v roce 1981 na závěr eucharistického kongresu, který se tam v polovině srpna konal, ale protože na něj byl (13. května) spáchán atentát, musel v důsledku zranění cestu zrušit. Podíval se tam až o dva roky později během „Svatého roku vykoupení“, a i tehdy měla jeho cesta charakter poutě.

Na prostranství u baziliky Notre Dame v Lurdech se společně se Svatým otcem sešli poutníci z celého světa. Vpravo nahoře je logo této papežovy 104. zahraniční cesty.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou