23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jan Pavel II. bude blahořečen

18. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/4 Vládní reformy, 18.1.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Nebývalé pozdvižení a zájem ve světě a zvláště v Polsku vyvolala minulý týden zpráva, že Benedikt XVI. se rozhodl blahořečit svého předchůdce. Obřad beatifikace, jemuž bude předsedat sám papež, se má uskutečnit 1. května. Statisíce lidí chtějí být při tom.

„Ti, kdo Jana Pavla II. znali, ctili a milovali, spolu s církví nemohou nepociťovat radost z této události. Jsme šťastní,“ vyslovil se před padesáti tisíci poutníky po modlitbě Anděl Páně minulou neděli Benedikt XVI. Podle něj je výmluvné, že na jím zvolené datum letos připadá druhá neděle velikonoční, které dal sám Jan Pavel II. titul neděle Božího milosrdenství a v jejíž předvečer dokonal svůj pozemský život. K této květnové beatifikaci otevřelo cestu uznání zázraku náhlého a plného uzdravení francouzské řeholnice Marie Simon Pierre, která trpěla těžkou formou Parkinsonovy nemoci. Ta se totiž na radu své představené svěřila přímluvě krátce předtím zesnulého Jana Pavla II.

CENA NEHRAJE ROLI

„O účast na blahořečení je velký zájem, už máme objednaných pět autobusů a právě jednáme o zajištění letadla,“ sdělil KT koordinátor poutí P. Pavel Dokládal z Fatimského apoštolátu. Podle něj bude blahořečení vhodným impulzem k tomu, šest let po smrti tohoto velkého papeže si znovu připomenout jeho život a působení. Obrovskou vlnu zájmu o účast na blahořečení v Římě registrují polské cestovní kanceláře. Již několik dní po oznámení data této slavnosti hlásí, že mají vyprodáno. I když se za poslední týden dvojnásobně zvedly ceny letenek z Polska do Říma a ceny noclehu v Římě vyletěly nahoru ještě strměji, pro lidi, kteří tam chtějí jet, to podle Marty Mrzyglódové z nejmenované letecké společnosti nehraje žádnou roli. Předpokládá se, že jen Poláků dorazí na sklonku dubna do Říma několik set tisíc. Podle agentury Homo homini, která se zabývá průzkumem veřejného mínění, projevilo o blahořečení Jana Pavla II. zájem 78 % Poláků. Většina z nich jej bude sledovat buď na velkoplošných obrazovkách, anebo doma v televizi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou