26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jaký byl váš nejsilnější zážitek na CSM?

22. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/34 Kardinál mládeži: odmítejte lež a netoleranci, 22.8.2012

TEREZA PETRÁŠOVÁ, 20 let, Lažánky

Bylo to na konci mše svaté ve čtvrtek ráno. Všichni jsme byli vyzváni, abychom si stoupli, rozhlédli se kolem sebe a přistoupili k nějakému člověku. Měli jsme mu na čelo udělat znamení kříže a při tom mu říct: „Jsem rád, že jsi.“ Po celém místě se najednou vylilo tolik konkrétní lásky. Pro mě byl tento okamžik ještě umocněn tím, že jsem ho strávila v blízkosti rodičů bl. Chiary Luce Badano. Společně se dvěma kamarády Chiary Luce jsem je doprovázela při jejich návštěvě ve Žďáře. A protože neumím italsky, byl to čas, kdy jsme si mohli navzájem předávat Kristovu lásku beze slov, „jen“ skutkem. Byla to pro mě moc krásná zkušenost.

MICHAELA PIJÁKOVÁ, 18 let, Uherský Brod – Újezdec

Na setkání jsem byla při závěrečné nedělní mši biřmovaná. Během přípravy jsem si říkala, že to určitě bude silný zážitek, ale pořád mi to nějak nedocházelo. Až v sobotu během vigilie byla přímluvná modlitba, při které se biřmovanci modlili za nebiřmované. V ten moment jsem začala vnímat své biřmování tady jako velký dar a velkou příležitost. A když pak ke mně na pódiu přišel arcibiskup Jan, podal mi ruku a řekl mi: „Pokoj tobě,“ cítila jsem velkou vnitřní sílu, že bych nejradši z toho pódia vyskočila. Říkala jsem si, že to je přesně ono. Svou účast na setkání beru jako znamení od Boha, že to tak chtěl a že bylo správné to udělat.

DAVID SCHEJBAL, 20 let, Hrochův Týnec

Jednou jsem musel jít připravovat zasedací místnost na městském úřadě, kde se měla sejít salesiánská rodina. Moc se mi tam nechtělo, i když představa tancujících salesiánů uprostřed seriózně zařízeného sálu ve mně vyvolávala úsměv. Odcházel jsem odtud ale s úplně jiným pocitem, než jsem čekal. Živelný dav mladých lidí vtrhl dovnitř a nakonec i tancoval. A tehdy mi docvaklo, že katolická církev je doopravdy katolická. Sdružuje takové množství spiritualit, že se v ní může najít opravdu každý. Díky tomu je dynamická, živá, může se obohacovat zevnitř a s pomocí Ducha Svatého růst. Uvědomil jsem si, že církev mi doopravdy připomíná tělo: každá jeho část má jiné charisma a jeho hlavou je Kristus. A hlavně mi došlo, jak jsem rád a hrdý, že jsem její součástí.

JAKUB VAŠULÍN,14 let, Střelice u Brna

Na CSM jsem byl poprvé, protože je mi teprve čtrnáct let. Nevěděl jsem, co od takové akce čekat, a spoléhal na starší kamarády, kteří mě doprovázeli. Moc se mi líbily večerní programy. Nejvíc mě zaujalo svědectví o bl. Chiaře Luce Badano. Mluvili o ní přímo její rodiče a další lidé, kteří ji osobně znali. Také se mi líbila modlitba růžence, hlavně jak byla jednotlivá tajemství pomocí scének názorně předváděna. Překvapily mě obrovské množství mladých lidí, dobrá organizace a příjemná nálada. Už dnes se těším na další setkání mládeže.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou