12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak udělat s dětmi herbář

20. 8. 2019

|
Tisk
|

Léto a prázdniny jsou ten správný čas pro zakládání herbářů. Slovo herbář je latinského původu (herba latinsky znamená bylina).

Vydání: 2019/34 Matku Marii slavili v Paříži i v Iráku, 20.8.2019, Autor: Renata Lorencová

Příloha: Doma 34

 
Častá sucha posledních let nám ukazují, jak důležité jsou louky nebo udržování vody v lesích. „Jsme svědky pronikavých zásahů člověka do přírody, které se negativně odrážejí i na vegetačním krytu – nenávratně mizí nejen vzácné, ale i běžné druhy rostlin. Jako doklad o dnešních rostlinách pro budoucí generace může sloužit právě herbář,“ míní docent Josef Zehnálek, který pracoval na Mendelově univerzitě a jeho celoživotním koníčkem byly právě rostlinky a herbáře. Poradil nám, jak takový herbář krok za krokem založit s dětmi.
Kdy začít a jak rostliny sbírat
Rostliny můžeme sbírat na nejrůznějších místech od časného jara až do pozdního podzimu. Tvořit herbář s dětmi se dá velmi kreativním způsobem, který nám poslouží jako pomůcka k poznávání rostlin, nebo jen pro krásnou květinovou vzpomínku. K vyrýpnutí použijeme kapesní nůž. Očištěné rostliny sbíráme do většího plastového sáčku kořeny dolů a květy nahoru, označíme si je číselně pomocí papírových lístečků. Do zápisníku si hned na místě zapíšeme k sebraným a očíslovaným rostlinám důležité poznámky.
Při sběru dodržujeme určité zásady a respektujeme pravidla ochrany přírody. Vzácné druhy rostlin si jen fotografujeme! Pro herbáře sbíráme rostliny celé a úplné a vybíráme si nejtypičtější kvetoucí exempláře. Protože květy mohou sběrem ztrácet vůni nebo barvu, poznamenáme si je také hned do zápisníku. Vysoké rostliny můžeme ohnout nebo rozřezat na několik částí, které pak pohromadě uložíme.
Lisování a tvoření
Doma rostliny vkládáme mezi savé papíry a dbáme na to, aby všechny jejich části byly řádně rozloženy. Větší balík takto uložených rostlin zatížíme prknem s těžkým předmětem (cihla) a necháme na teplém a suchém místě vyschnout. Denně však musíme rostliny překládat na nové, suché papíry. Při pozvolném sušení ponecháme rostliny mezi savými papíry 2 až 3 týdny.
Dostatečně suché rostliny pak rozložíme na čisté herbářové papíry, aby se nepohybovaly, a upevníme je na několika místech pomocí tenkých proužků papírové lepicí pásky. Formát herbářových papírů není jednotný, můžeme zvolit například formát A4. Každý list s rostlinou opatříme etiketou. Je to malý lístek 8 x 10 cm, který nalepíme do pravého dolního rohu herbářové položky. Obsahuje název rostliny, označení lokality, datum sběru, jméno majitele herbáře... Bez etikety by sběr neměl cenu.
Herbářové položky poskládané na sebe ukládáme nejlépe do kartonových krabic, které můžeme třídit podle různých kritérií – podle systematického řádu, podle lokalit apod. Herbářové sbírky uchováváme v suchých, stinných místnostech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou