26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak se staví středověký hrad

2. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/18 Křesťan a regionální politika, 2.5.2007

Příloha: Doma

V dubnu zahájily sezonu české hrady a zámky. Také Bouzov na Mohelnicku, dějiště několika filmových pohádek, už přivítal první návštěvníky. Budou si moci tento původně středověký hrad prohlížet až do 31. října.
Pracovníci hradu připravili na tuto sezonu množství zajímavých akcí a také novou trasu s názvem Jak se staví středověký hrad. Vede mimo tradiční prohlídkové okruhy a je vhodná jak pro rodiny s dětmi, tak pro školy, protože si při ní děti mohou doplnit své znalosti z dějepisu: seznámit se s obrannými funkcemi a prvky středověké architektury, zásobování vodou, vytápěním, komunikačním systémem, projdou sklepními i půdními prostorami, tajnými chodbami i schodišti.
Jak uvedla kastelánka Zuzana Marková, malé návštěvníky jistě pobaví trasa s názvem Hrad Bouzov, která je určena přímo rodičům s dětmi. Během prohlídky vyslechnou nový průvodcovský text s rozšířeným výkladem o historii hradu. Na trase Hrad z ptačí perspektivy uvidí návštěvníci mimo jiné nové instalace kachlí a archeologických vykopávek.
Z nejbližších připravovaných akcí zmiňme 1. května vernisáž výstavy turistických známek. Jde o kulaté dřevěné vypalované plakety, které jsou suvenýrem a zároveň „potvrzením“ o dosažení turisticky atraktivního místa. „Na přelomu května a června budou na hradě představovat umělecko-průmyslové školy své studijní obory. Budou zde hrnčíři, kováři, rytci – všichni jsou studenti, kteří předvedou danou výrobu. A v červnu připravujeme pro děti atraktivní výstavu s názvem Papírová architektura – slepené vystřihovánky hradů, zámků, kostelů a památníků,“ uvedla Z. Marková. Akce se budou střídat až do závěru sezony, kdy se mohou děti těšit na strašidelné prohlídky s názvem Duchové a strašidla. „U těchto prohlídek vždy doporučujeme raději si rezervovat místa, protože je o ně velký zájem,“ dodává kastelánka. Rezervovat je třeba svou účast i na kostýmovaných večerních prohlídkách s názvem Kdo se bojí, nesmí do hradu.
Rodinné vstupné na Bouzově dosud nezavedli. Podle slov kastelánky se o něm uvažuje na příští rok. Vstupné činí podle jednotlivých tras 50 až 500 korun, děti platí polovinu.
Hrad Bouzov byl založen na počátku 14. století. Jeho majiteli bylo mnoho různých českých a moravských rodů. Na konci 17. století celé panství koupil Řád německých rytířů. Ten ho vlastnil až do roku 1939. V roce 1945 se hrad stal majetkem státu, od roku 1994 jej spravuje státní příspěvková organizace Státní hrad Bouzov. Svou dnešní podobu hrad získal při romantické přestavbě na přelomu 19. a 20. století.
–jej–
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou