12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak přiblížit Evropu lidem?

13. 11. 2018

|
Tisk
|

Do květnových voleb do Evropského parlamentu, které ovlivní další fungování Evropské unie, zbývá půl roku. Evropská strana lidová, která sdružuje převážně křesťanské demokraty a strany jim blízké, si nyní vybrala lídra voleb. Je to katolík z Bavorska Manfred Weber.

Vydání: 2018/46 Drony skenují dřevěné kostely, 13.11.2018, Autor: Kateřina Koubová


„Žádám vás o mandát k další kapitole evropského snu, aby se Evropa nejevila jen jako elitářský projekt. Musí se stát Evropou občanů, které respektuje a chrání, kde se můžeme cítit doma a v bezpečí,“ ohlásil minulý týden na kongresu Evropské lidové strany (EPP) v Helsinkách německý europoslanec Manfred Weber, který dosud tuto nejsilnější frakci v europarlamentu vedl. Řadí se k ní 216 ze 751 europoslanců, z Česka jsou to politici KDU-ČSL a TOP 09. Právě EPP dávají dosavadní průzkumy největší šanci eurovolby v květnu 2019 vyhrát.
Weber, který byl jedním ze dvou kandidátů na vedení ve volbách a také na příštího šéfa Evropské komise (tzv. spitzenkandidat), pokračoval, že jeho prioritou bude zastavit nelegální migraci, aby „přes hranice nepřešel nikdo bez pasu“, ale také inovovat zdravotnictví, protože „40 procent z nás dostane v životě rakovinu“ podobně jako jeho zesnulý bratr. „Žijeme v době dramatických změn, které přinášejí nejistotu v mysli, ale my jako Evropská strana lidová máme základ pro budoucnost a jistotu. My máme hodnoty, které budeme chránit,“ ujišťoval Manfred Weber.
„Jsme křesťanští demokraté a uvědomujeme si hodnotu každé lidské bytosti. Evropa je symbolem svobody a my nejsme egoisté, máme globální odpovědnost. Nepotřebujeme bruselskou bublinu, abychom věděli, kam Evropu vést,“ dodal a zmínil se o nacionalistických stranách v Itálii, Francii či Polsku. „Hlásají, jak jsou hrdé na svůj národ, s tím, že ten jejich je lepší než jiné. Mým domovem je Bavorsko, mým národem Německo a mou budoucností Evropa,“ zakončil. Poprvé se europoslanec uchází o místo šéfa Evropské komise, kterého pak volí šéfové vlád. Podle svých slov chce vést k lepší Evropě, která nepůjde „cestou zloby, ale optimismu, nepůjde cestou strachu, ale naděje, a nacionalismus vymění za solidaritu“.
Z více než šesti set delegátů mu dalo v tajné volbě hlas na 80 %, včetně většiny Čechů, z nichž někteří volili bývalého finského premiéra, liberálnějšího Alexe Stubba. Ten odmítl dělení a tříštění Evropy a vyzýval k jednotě, podobně jako Weber.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou