12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak pomoci lidem na ulici?

4. 12. 2018

|
Tisk
|

Mrazy udeřily, a lidem bez domova opět hrozí smrt na ulici. Pomoci přitom může každý. Jak? Charita nabízí návod a spolupráci.

Vydání: 2018/49 Adventní věnec zve k modlitbě, 4.12.2018, Autor: Tomáš Kutil



Nebuďte lhostejní k lidem, které vidíte na ulici či na lavičce ležet takřka bez hnutí, vybízí Charita ČR. Mohou být v přímém ohrožení života nebo zdraví a nemusí jít přímo o bezdomovce. „Pokud se venku v mrazivém počasí setkáte s ležícím člověkem, který nereaguje na jakékoli podněty, pomůžete přivoláním záchranné služby, případně policie,“ radí Radima Ivančicová z Domova sv. Terezie v Praze-Karlíně.
Dodává, aby se lidé nepouštěli do pomoci, pro kterou nemají kvalifikaci, ale pouze propojili člověka v tísni s vhodným místem. „Práce s lidmi bez domova přísluší odborníkům – sociálním pracovníkům,“ říká. Je proto vhodné se informovat, kde jsou azylové domy a jiné organizace pomoci.
Doprovodit do bezpečí
„Dobré je nasměrovat, případně i doprovodit osobu bez domova do zařízení, které je na pomoc připraveno,“ upřesňuje Džemal Gërbani, vedoucí charitního Domova sv. Františka, který se nachází nedaleko hlavního nádraží v Plzni. Na místě je možné zaplatit potřebnému nocleh (bývá to symbolická částka) nebo se domluvit se sociálním pracovníkem na další pomoci – například se finančně podílet na vyřízení nutných dokladů, které bezdomovcům často chybí. Vítány jsou jakékoli příspěvky na sociální služby, které lidem bez domova pomáhají celoročně. Zařízení pro bezdomovce lze podpořit i materiálně darem oblečení, lůžkovin nebo trvanlivých potravin. Co naopak Džemal Gërbani nedoporučuje, je darovat bezdomovcům přímo peníze.
Charitní azylové domy, denní centra i noclehárny jsou na příchod mrazů každoročně připraveny. Poskytují okamžitou pomoc v podobě teplého pokrmu a noclehu. Pokud se volných lůžek nedostává, nabízejí charity alespoň možnost přečkat noc na tzv. teplé, resp. suché židli – to znamená, že se lidé z ulice mohou uchýlit do místnosti se sociálním zařízením, kde většinou dostanou i polévku nebo čaj na zahřátí a přečkají nejhorší dobu.
Stany a iglú
V některých městech jsou v provozu vytápěné stany nebo vyhřívané buňky. Jinde testují speciální „iglú“ – polystyrenové přístřešky, které zadržují teplo. V menších městech a obcích, kde charita nemá služby pro bezdomovce, spolupracuje s místními úřady – ty mohou často poskytnout prostory, kam se lidé z ulice uchýlí. Jde například o ubytovny pro sezónní dělníky.
Charita provozuje v Česku síť 27 azylových domů pro muže a ženy bez domova. V roce 2017 v nich poskytla zázemí 1 730 uživatelům. Azylové domy provozované sítí místních charit naleznete ve větších městech, jako je Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Praha a Ústí nad Labem, ale také třeba Beroun, Brandýs nad Labem, Břeclav, Cheb, Osek u Duchcova, Otrokovice, Třebíč či jihočeské Záblatí.
TOMÁŠ KUTIL

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou