26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak budeme zítra žít?

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/12 Duchovní rozlišování, 6.9.2004, Autor: Antonín Hošťálek

V BRNĚ SE KONALO MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM O RODINĚ
Za účasti více než 220 delegátů z jedenácti zemí, mezi nimiž byla i početná sestava českých a moravských biskupů, se v Brně ve dnech 12. a 13. března konalo sympozium o manželství a rodině pod názvem 'Jak budeme zítra žít? - Strategie podpory rodiny vzhledem k demografickému vývoji v Evropě'. Sympozium konané v rámci Středoevropských katolických dnů organizovalo Národní centrum pro rodinu se sídlem v Brně. Spoluorganizátory byly biskupské konference Rakouska, Chorvatska a Maďarska.

Rodina představuje jeden z nejpalčivějších problémů dneška a zejména křesťanská společenství hledají cesty, jak zachránit plnohodnotnou rodinu. Současné společenské a kulturní trendy jí totiž nejsou příliš nakloněny. Akceptují nemanželské soužití a snižují důležitost manželství jako institutu zajišťujícího dlouhodobé monogamní soužití.
RODINA JE MÍSTEM RŮSTU
Josef Zeman, ředitel Národního centra pro rodinu, ve svém příspěvku uvedl, že naše současná diskuse o podpoře rodin s dětmi postrádá důležitý aspekt: nevěnuje pozornost významu rodiny. 'Její význam se nezměnil ani pro jednotlivce, ani pro společnost. Rodina zůstává místem, kde se z dítěte nejspolehlivěji stává tvořivý a společenský člověk, kde se učí nesobecké lásce a spolupráci. Množí se negativní zprávy pouze o neúspěších a těžkostech, a tím se posiluje postoj nedůvěry k významu rodiny,' uvedl Josef Zeman.
JUDr. Marie Boháčová, (Unie katolických žen) hovořila o našem Zákoně o rodině. I na něm se odrazila skutečnost, že obsah a vymezení pojmu rodiny a manželství jsou v dnešní, postmoderní době velmi rozmanité. Pod pojmem rodinné formy se v liberální společnosti rozumí rozmanité formy soužití lidí, z nichž jen určité procento lidí žije v rodině založené na manželství. Marie Boháčová se snažila ukázat, že z mnoha dnes uznávaných forem je pro každou společnost skutečně nejpřínosnější rodina založená na klasickém manželství.
ZVLÁDNETE TO!
Ernst Burger z Rakouska se zaměřil na nepříznivý demografický vývoj v Evropě a stárnutí populace: 'Evropa je region s nejnižší plodností, mizí rodiny s velkým počtem dětí a dospělí spolu žijí, aniž by děti plánovali.' Dále se Ernst Burger zaměřil na situaci mladých rodin: 'Nikdo nepovzbuzuje mladé ženy a muže k sňatkům a výchově dětí. Nikdo jim neřekne: ,Jste chytří a citliví, zvládnete to, mějte odvahu.´ Plánování rodiny chce i nadšení, trpělivost a solidaritu.'
Jaroslav Šturma, psycholog z Univerzity Karlovy, hovořil zejména o poznatcích Erika Erikssona z vývojové psychologie a psychologie životního běhu, které ukazují, jak se potřeby rodičů a dětí vzájemně doplňují a jsou podivuhodně koordinovány.
POTŘEBA RODINNÉ POLITIKY
V rámci sympozia se konalo devět workshopů, na nichž byla často konstatována institucionální bezohlednost ke klasické rodině, praktikovaná v současné Evropě. Na tomto trendu se podílí široké sdružení pravicových liberálů, socialistů, levicových radikálů a zelených, které nemá valného zájmu na promyšlené rodinné politice. Zájem budily i workshopy o přirozeném plánování rodičovství, duchovní službě pro seniory či o potřebách rodin se čtyřmi a více dětmi, který zajímavě vedl Rakušan Ernst Jauernik, sám otec šesti dětí. Další informace ze sympozia jsou k dispozici na webových stránkách www.rodiny.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou