26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Italský návrat na Svatý Kopeček

7. 5. 2019

|
Tisk
|

Víkendový program v Olomouci a okolí připomněl italské uprchlíky, kteří zde našli útočiště za první světové války.

Vydání: 2019/19 Svatý otec v zemi růží, 7.5.2019, Autor: Jiří Gračka


Jejich pobyt připomíná od sobotního odpoledne také pamětní deska. Za přítomnosti zástupců měst a obcí z okolí italského Tridentu ji na Svatém Kopečku – na budově dnešního diagnostického ústavu a bývalého premonstrátského mateřince – odhalil a požehnal arcibiskup Jan Graubner.
„Během prvního roku pobytu italských uprchlíků právě v tomto domě bydlel P. Giuseppe Segata, který se navzdory nemoci všem krajanům intenzivně věnoval a byl jim až do své smrti duchovní oporou,“ připomněl Martin Kučera z olomouckého arcibiskupství, které se na přípravě oslav podílelo.
Několikadenní program zahájila v pátek vernisáž výstavy dobových fotografií. Arcibiskup Graubner přitom během ní upozornil na paralelu mezi osudy italských vyhnanců a životem iráckých křesťanů, kteří se v současnosti vracejí do domovů zničených tzv. Islámským státem a spoléhají přitom i na finanční pomoc českých věřících.
Oslavy vedle toho zájemcům nabídly koncert a byly představeny i dvě publikace nebo dětský film věnovaný osudům odsunutých Italů. A zájem byl také o prezentaci italské kultury v prostoru kolem svatokopecké baziliky: lidé si zde v sobotu mohli vyzkoušet konverzaci v italštině nebo si ověřit znalosti o Itálii formou kvízu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou