26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Intervenční radiologie na evropské úrovni

8. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/2 Maltézští rytíři včera a dnes, 8.1.2008, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

JAN PEREGRIN
Docent MUDr. Jan Peregrin, CSc., je přednostou Základny radiodiagnostiky a intervenční radiologie na pražském IKEMu, vede subkatedru intervenční radiologie, byl zvolen viceprezidentem Evropské společnosti kardiovaskulární a intervenční radiologie.


Vaší specializací je intervenční radiologie. Můžete tento obor čtenářům přiblížit? Vyprofiloval se postupně z radiologie. Radiologii známe: je to prosvěcování, pořizování rentgenových snímků, později CT, ultrazvuků ... Postupem času se zjistilo, že řada orgánů není na rentgenu viditelná – jde například o cévy. Pokud je chceme vidět, musíme je nějakým způsobem zobrazit.

Jak se to dělá?
Nejprve řeknu, jak se to dělalo. Na místě, kde je céva na povrchu těla viditelná, například v třísle, v lokti nebo na krku, se vypreparovala, to znamená chirurgicky obnažila, píchla se do ní tenká jehla a vstříkla kontrastní látka. To jsou v podstatě jodové preparáty, neprostupné pro záření, jež se promíchají s krví a udělají cévní řečiště pro rentgen viditelné. Postupem času jsme se naučili, že vpichem lze zavést tenký drátek a po něm tenký katetr. Začali jsme ho používat k aplikaci různých léků, později jsme dostali katetr s jakýmsi balonkem na konci, kterým můžeme cévy roztahovat, případně zavádět částice, které ucpávají třeba krvácející cévy.
A to už je intervenční radiologie. Radiologie proto, jelikož je založená na rentgenovém záření, intervenční proto, že poměrně malým otvorem, většinou jen vpichem, vstupujeme svými nástroji do cévního řečiště, někdy i do ledvin, jater, zkrátka do organismu. Naše postupy pomáhají nejenom v diagnostice, ale také v terapii, v léčbě různých onemocnění, zejména cévních.
Kdy tento obor vznikl?
Pokusy o zobrazování cév začínají od třicátých let minulého století – bylo to ale jen velmi sporadické. Až na začátku padesátých let vymyslel švédský lékař Seldinger metodu katetrizačních cévních vyšetřování. Už na začátku šedesátých let byla tato metoda v Československu relativně rozšířená, několik našich lékařů bylo jejími průkopníky i v evropském kontextu. Byli jsme v té době na docela slušné evropské úrovni a doufám, že to tak zůstane.

Jak tedy vidíte budoucnost ve vašem oboru?
Komplikovaně. Radiologie začíná být příliš široký obor a v podstatě neexistuje člověk, který by ji uměl celou. Je to podobné, jako když nikdo neovládne celou chirurgii – to je prostě nemožné. I radiologové se budou muset postupně specializovat. Bohužel, nebo bohudík – to je otevřená otázka – se náš obor prolíná s jinými obory, například pokud se radiolog primárně zajímá o vyšetřování ledvin, potkává se s urologií. Možná tak v radiologii vzniknou nové podobory, nebo bude naopak část radiologie jinými obory pohlcena. Vývoj v diagnosticko-terapeutické technice je tak rychlý, že to, co máme k dispozici nyní, jsem si před deseti lety neuměl ani představit. A co bude za dvacet let? Netuším.

Traduje se, že je radiologie poměrně škodlivá a rentgenové záření organismus velmi zatěžuje.
Rentgenové záření je naprosto nepochybně škodlivé a jeho účinky se sčítají. Pokud někdo prodělá teoretických sto snímků plic, neznamená to, že riziko zhoubného bujení, poruchy krvetvorby nebo oslabení imunity je stonásobné. O něco vyšší ale je. Běžná dávka, kterou dostane pacient na rentgenu, je však v podstatě pro jeho zdraví irelevantní – to se samozřejmě netýká malých dětí, těhotných žen a velmi oslabených lidí. Máme přístroje, které jsou mnohem méně zatěžující než ty, jež jsme používali před dvaceti lety. Pro lékaře jsou také k dispozici mnohem kvalitnější ochranné prostředky, absolvujeme preventivní prohlídky... Naštěstí o žádném ze svých kolegů nemohu říci, že by mu rentgen ublížil. Samozřejmě při zachování maximální možné bezpečnosti.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou