26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Indie si připomněla Gándhího odkaz

5. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/6 Svátost smíření, 5.2.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Minulou středu uplynulo 60 let od zavraždění Mahátmá Gándhího. Indie v ten den slavila – jako každoročně – Den republiky. Zatímco pozůstalí Gándhího vysypali při té příležitosti do Arabského moře zbytek popela svého slavného předka, bombajský arcibiskup, kardinál Oswald Gracias prohlásil, že Indie si bude tento národního svátek oprávněně připomínat jen tehdy, když bude bojovat proti násilí a netoleranci. Jeho poselství zveřejnila agentura AsiaNews v souvislosti s nedávným masakrem proti křesťanům ve východoindickém státě Orissa, který byl veden hinduistickými fundamentalisty.

„Krveprolití v Orisse je ostudou Indie,“ napsal arcibiskup a odkázal na indickou ústavu, kde je zakotvena náboženská neutralita státu a náboženská svoboda. „Je velkým zklamáním, že některé okrajové skupiny rozpoutaly vlnu násilí proti křesťanům v tomto indickém státě,“ dodal. Zdůraznil, že je velmi znepokojen rostoucími útoky na křesťany, jejich domy, instituce i představitele. Co jej však zaráží nejvíce, je okázalý a veřejný způsob těchto útoků, aniž by úřady jakkoli efektivně zasáhly. Právě beztrestnost takových zločinů vede k jejich eskalaci. Nedávno jmenovaný kardinál se ve svém poselství obrátil na všechny Indy. „Je na nás se rozhodnout, zda dáme zelenou silám, které sjednocují, nebo silám, které rozdělují.“

KONVERTUJ, NEBO ZEMŘEŠ
Násilí proti křesťanům v Orisse propuklo o vánočních svátcích 2007. V prvních pěti dnech přišlo o život pět osob. Přitom bylo zapáleno a zničeno 55 venkovských křesťanských kostelů a 400 soukromých domů křesťanů. Méně viditelné násilí a výhrůžky trvají dodnes. Hinduističtí fanatici dávají křesťanům ultimátum: „konvertuj k hinduismu, nebo zemřeš“. Někdy nabízejí i třetí alternativu: odstěhovat se. Většina křesťanů se i tak drží své víry, aniž by odcházela dál než do přilehlých vesnic, ale žijí ve strachu. Agentura AsiaNews uvedla, že 25 křesťanských rodin ve vesnici Mahasing tomuto tlaku fundamentalistů ustoupilo a bylo obřadně přičleněno k hinduismu. V Orisse vládnou regionální strany v koalici s celoindickou Janata party (lidová strana). Právě Janata party je považována za prodlouženou ruku hinduistického fundamentalismu, který usiluje o to, aby Indie byla zemí jediného náboženství.

POPEL DO MOŘE
Výročí Gándhího úmrtí si Indie připomenula veřejnými slavnostmi i dvěma minutami ticha. Gándhího rodina v Den republiky slavnostně vysypala část popela Mahátmy do Arabského Moře. Po smrti Gándhího byl totiž jeho popel rozdělen do deseti schránek, aby jeho památku mohli uctít na různých místech země. Popel z většiny těchto schránek byl již po indickém způsobu vhozen do vody, tato schránka se až do minulé středy uchovávala v Gudžarátu, indickém státě, z něhož Gándhí pocházel. Jedna ze schránek je dosud vystavena v Gándhího muzeu v Kalifornii.



Gándhí byl víc než jen mučedník
„Filozofie Mahátmá Gándhího je dnes stejně důležitá jako před 60 lety,“ napsal ve výročí Gándhího smrti P. Nithiya Sagayam, sekretář komise pro spravedlnost a mír Indické biskupské konference. „Je proto smutné, když se zapomíná na důvody Gándhího mučednictví: byl totiž zastřelen, protože usiloval zachovat jednotu hinduistů a muslimů a solidaritu mezi Indií a Pákistánem.“ Dnes se podle něj děje pravý opak: vzmáhá se netolerantní hinduismus a Indie s Pákistánem masivně investují do zbrojení, aby se zabezpečili jeden před druhým – na úkor milionů chudých v obou zemích. „Proto nestačí oslavovat Gándhího jako mučedníka, ale je nutno vrátit se k motivům jeho myšlení,“ uvedl kněz.
(AsiaNews, mtz)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou