26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie: Žije ve mně Kristus

14. 8. 2018

|
Tisk
|

V trilogii Pán prstenů mají Frodo a Sam na dlouhé cestě dar od paní Galadriel – elfí chléb lembas. Malinký kousek tohoto chleba obnovuje síly poutníků. Není třeba velké fantazie, abychom vnímali, že autor příběhu J. R. R. Tolkien zde nabízí obraz malého kousku andělského Chleba – eucharistie. Boží slovo nás nyní soustavně vede k zamyšlení, jaký vztah k ní máme. Zda ji přijímáme jako posilu na dlouhé cestě našeho pozemského života. Zda vnímáme svůj život jen ohraničený početím a smrtí, nebo jestli věříme v život věčný.

Vydání: 2018/33 Nanebevzetí s procesím i kroji, 14.8.2018

To, zda věříme v život věčný, není podružná otázka, to je otázka podstatná,. Čas, který je nám dán, využíváme různě, většinou pro zabezpečení „vezdejšího chleba“. Zůstaneme jen u chleba vezdejšího, nebo jsme schopni přijmout chléb věčného života? Opravdu po něm toužíme? Svatý Augustin vyslovuje jménem Ježíše: „Jsem vaším pokrmem, ale místo toho, abych se proměnil ve vás, vy budete proměněni ve mne.“
Týden před svou smrtí cisterciácký mnich, otec Jeroným, řekl otci Mikulášovi: „Eucharistie, to byl celý můj život. Od svého dětství, od svého prvního svatého přijímání, měla pro mne eucharistie velkou přitažlivost, velké kouzlo. V přijímání je zárodek věčného života. A pro člověka v mém věku je věčný život zvlášť blízký.“ Otec Mikuláš dodává: „Důvěrný život s Kristem není výlučnou záležitostí mnichů v klášterech, Bůh ho nabízí všem pokřtěným.“ (z knihy Protože navždy trvá dlouho) Pokud nebudeme eucharistii přijímat pouze vnějškově, zvykově či „magicky“ – bez lásky a odevzdání se –, a když si uvědomíme, co právě děláme a koho přijímáme, kdo přichází do našeho srdce, tehdy se plně setkáme s Kristem. Je velmi vhodné často rozjímat o tom, jak velkou lásku nám prokazuje Ježíš, náš Mistr a Pán. Spolu se svatým Pavlem můžeme vyznat: „Už nežiji svým já, ale žije ve mně Kristus.“ (srov. Gal 2,20)
Pavel nás dnes také upozorňuje: „Dobře využívejte času.“ Jedno z opravdu moudrých využití času je adorace. Přijdete jen tak zůstat chvíli před svatostánkem? Kolik lidí investuje to nejvzácnější, čas svého života, pro ticho adorace? V olomoucké a ostravsko-opavské diecézi jsou věřící pozváni zapojit se do duchovního společenství nazvaného Eucharistická hodina. Jeho zásady jsou jednoduché. Členové společenství se snaží prožít s Pánem Ježíšem u svatostánku alespoň půl hodiny každý týden. Nemocní, kteří nemohou do kostela, prožívají adoraci na dálku (třeba s TV Noe). Aby jejich láska nebyla jen planým citem, snaží se sloužit Pánu Ježíši v potřebných se stejnou láskou, s jakou klečí u svatostánku. To je cesta k obnově Církve. „Církev může být obnovena pouze tak, že se s vroucí láskou obrátí ke svému eucharistickému Pánu, bude toužit po Chlebu andělů a osvěžení z pramene spásy.“ (Avery Dulles)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou