16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

HOMILIE: Kde je úžas, je i naděje

18. 12. 2018

|
Tisk
|

Vstoupí-li do našeho života láska, pak spolu s ní vejde stejnými dveřmi i určitý neklid. Své o tom věděl už svatý Augustin, když osobní zkušenost s ní – a se změnou, jakou mu v životě způsobila – shrnul do známého výroku o nepokoji srdce, dokud nespočine v Bohu. Své o tom věděla i nazaretská dívka Maria, když do jejího života vstoupila láska Boží takovým způsobem, že to v lidských dějinách nemělo a nebude mít obdoby.

Vydání: 2018/51-52 Bílé stuhy nového začátku, 18.12.2018


Maria jako zbožná židovská dívka vyrůstala téměř v „Božím stínu“, ale jako každý jiný člověk se mu musela naučit bezezbytku důvěřovat a tento rostoucí vztah živit každodenní modlitbou. Tak užasla nad Božím plánem lásky ke světu, že se záhy vydala na náročnou cestu do judských hor, aby nad Božími skutky mohla žasnout ještě více. Maria se tedy vydala na cestu – a s ní se doslova pohnul celý svět, protože každý potřebuje slyšet dobré zprávy...
Když se i my podíváme na vlastní životy pravdivým pohledem, musíme rovněž užasnout, že se Bůh prosadí i navzdory našim plánům, kterými si nejčastěji jen komplikujeme život. Tak může růst naše naděje. Když se podíváme kolem sebe – na krásu přírody, vesmíru, na dokonalost i toho nejmenšího tvora a krásu i té nejnepatrnější květiny, musíme užasnout. A kde je úžas, je i naděje. A kde je naděje, je i láska.
Je potřeba si i všimnout, že sám člověk je schopen Bohu odpovídat: láskou za lásku. Neklid zamilované duše můžeme vyčíst například z řady děl lidského génia, kterými jsou vyzdobeny naše chrámy, ale i z mnoha dalších projevů, zvláště pak v poezii a hudbě, které mohou i náš duchovní život rovněž uvést do pohybu. Když se nás takovýto svět dotkne, musíme pocítit hrdost na to, že patříme k lidskému pokolení, že jsme schopní vyčíst Boží stopy ze stvoření a nechat Boha, aby se i skrze nás světa dotýkal.
Maria svou zamilovaností do Boha rozpohybovala svět. Je patronkou všech podobně zamilovaných, kteří se v tomto světě snaží být spolupracovníky pravdy, kteří vnášejí pokoj, harmonii a lásku do mezilidských vztahů, všech neklidných, kteří vnímají, kde všude je v tomto světě Boha zapotřebí, a kteří sílu k uskutečnění takového díla nespatřují jen ve svých vizích, ale přímo v Bohu, kterého k tomu stále volají na pomoc.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou