16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie: Chození s Kristem chrání před nebezpečím

2. 5. 2017

|
Tisk
|

Když před 17 lety na pražském „Foru 2000“ významné osobnosti celého světa diskutovaly o otázkách budoucnosti, řekl tehdejší český prezident Václav Havel: „Stále větší bezbožnost je spoluzodpovědná za dnešní globální krizi.“ Ještě dál zachází ve svém díle německý spisovatel, filozof a entomolog Ernst Jünger, který vysvětluje, že odstranění Boha nás nejenže přivádí do jakéhosi prázdna, ale že opuštěné oltáře budou dokonce obsazeny démony.

Vydání: 2017/18 Papež míru navštívil Egypt, 2.5.2017, Autor: Pavel Konzbul


Apoštol Petr, drobný rybářský živnostník, určitě neměl vzdělání jako Ernst Jünger a také nikdy nebyl prezidentem jako Václav Havel, přesto ale ve své první misijní promluvě, kterou zachycuje dnešní čtení, hovoří podobně. Vyžaduje od svých židovských posluchačů změnu životního stylu. Nový zákon tomu říká , obrácení. Vyzývá je, aby přijali Ježíše jako mesiáše a dali se pokřtít. Před tím ale ještě říká důležitou větu: „Mesiáš je ten, kterého jste ukřižovali.“ Nemá se tedy jednat jen o změnu smýšlení, protože lidé už jsou unavení tím, co prožívají, ale důvodem má být i osobní přesvědčení o vině, kterou spáchali. K tomu Petr určitě nedošel jen rozumovou úvahou, ale na základě své víry.
V evangeliu slyšíme přirovnání – Kristus jako dveře do ovčína. Procházíme-li dveřmi jeho osobnosti, dostáváme se ke svému pravému já, dostáváme se k Bohu ukrytému v našem srdci, a tím i ke skutečnému prožitku víry. Ono chození v Kristu a s Kristem nás chrání před dvojím nebezpečím: Ten, kdo zůstává pouze uvnitř, uzavírá se skutečnosti reálného světa a stává se evangelizačně neplodným, v horším případě se mění v náboženského podivína.
Ten, kdo naopak žije pouze vně, stává se povrchním a ztrácí totožnost křesťana. Vcházení a vycházení, tedy duchovní pohyb, zaručuje člověku zdravý život a duchovní rovnováhu. Ta se projevuje jistým nezávislým a optimistickým pohledem na svět, a to i ve věcech víry.
Ukazuje to příklad jedné ženy, která mimoděk vyslechla v autobuse, jak se baví dvě dámy o své dovolené v katolickém Irsku. Jedna řekla: „Nic jsem z toho neměla, pořád pršelo a bylo zima.“ Druhá na to: „Mně zas vadilo, že je tam plno římských katolíků.“ Žena, která je poslouchala, jim ale vstoupila do hovoru a říká: „Odpusťte, že se vměšuji do vašeho rozhovoru, chci vám ale poradit. Zkuste jet příště na dovolenou do pekla. Tam je stále teplo, nikdy tam neprší a je tam velice málo římských katolíků.“
Neztratit půdu pod nohama a být v kontaktu s Bohem. To nám umožňuje právě Ježíš jako dveře, jako prostředník, který spojil člověka s Bohem, milujícím Otcem. Ovšem jen za podmínky, že nasloucháme jeho hlasu, a to jak v Písmu, ve svátostech, tak především ve svém srdci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou