26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Homilie: Bdělí pro dnešek

15. 5. 2018

|
Tisk
|

Žijeme v době svázané mnoha zákony, mezi nimiž se zkušeně proplétají jejich znalci, ale která je bezduchá. Základní zákon (ústava) se ohýbá podle chuti mocných tohoto světa. Podrobeni zákonům jako obyčejní lidé nevíme, kdy budeme potřebovat pomoc právníků a advokátů, neboť „neznalost zákona neomlouvá“.

Vydání: 2018/20 Rekordní Katolické dny i s Čechy, 15.5.2018

Duch světa pronikl i do života našeho vztahu s Bohem, takže se ptáme, co můžeme ještě udělat, abychom neporušili přikázání. Zákonické myšlení (legalismus) překonává legitimitu (oprávněnost). Jak daleko je tento svět od svobody Ducha! Právě v tomto světě je potřebná přítomnost živé „svátosti Ducha“ – církve. Společenství, jež ukáže, že od velikonočních událostí je člověk osvobozen k plnosti života v Duchu a v pravdě.
Joseph Ratzinger, než se stal papežem, ve svých meditacích k církevnímu roku píše: „To, co potřebujeme, jsou (tyto dary): dům, peníze, dobré jídlo, krásné zájezdy a dovolené, úspěch, uznání, pohodlí, náš klid, jistota a bezpečí. Ale ne Duch Svatý. Vždyť On je ve skutečnosti snad pravý opak všeho – On nás zneklidňuje v našem majetku, našem pohodlí, našem uznání, které tak často spočívá na pochybných kompromisech. On je bouře. On nás nezabydluje v naší pohodlnosti, vystavuje nás posměchu tím, že nás staví do služby pravdě a pobízí nás k sebepřekonávání, jež ‚miluje druhého jako sebe samého‘. (…) Smyslem Letnic není nechat nás snít o lepších světech pro budoucnost, a už teprve ne udělat z nás stratégy budoucnosti, kteří bez rozmyslu přítomnost obětují chiméře příštího. Smyslem tohoto dne je učinit nás bdělými pro dnešek, pro tichou sílu božské dobroty, která klepe na naši přítomnost a život a chce je přetvořit. Takováto vnímavost pro sílu vycházející z ticha – není to úkol i naděje pro křesťany a zároveň pro nekřesťany, pravý smysl Letnic, který se může týkat všech?“
Nezapomeňme, že církev zrozená o Letnicích vyrůstá ze společného setrvávání na modlitbách a v očekávání daru Ducha! Jen v síle Ducha Svatého může později Petr vyznat: „Boha je třeba víc poslouchat než lidi. Bůh našich otců vzkřísil Ježíše, kterého vy jste pověsili na kříž a zabili; toho Bůh vyvýšil jako vůdce a spasitele a dal mu místo po své pravici, aby přinesl Izraeli pokání a odpuštění hříchů. My jsme svědkové toho všeho a s námi Duch Svatý, kterého Bůh dal těm, kdo ho poslouchají.“ (Sk 5,29-32) Odpovězme si, zda chceme žít ve svobodě dětí Božích, zda odmítneme zákonického ducha světa, všeho, co působí a čím se pyšní. V prostoru ticha modlitby buďme vnímaví pro to, jak se stát mocí oživující tuto dobu.
„Jestliže chcete žít z Ducha Svatého, zachovávejte si lásku, milujte pravdu, chovejte touhu po jednotě, a dosáhnete věčnosti.“ (sv. Augustin, Rozpravy)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou