26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Halík získal „náboženskou Nobelovku“

19. 3. 2014

|
Tisk
|

Mons. Tomáš Halík je prvním Čechem, který obdržel Templetonovu cenu. Přezdívá se jí „náboženská Nobelovka“ a její první laureátkou byla Matka Tereza.

Vydání: 2014/12 Halík získal „náboženskou Nobelovku“, 19.3.2014, Autor: Tomáš Kutil

Rozhodnutí o udělení ceny oznámila Templetonova nadace minulý čtvrtek v Londýně. „Tomáš Halík se zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody a stal se mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími,“ zdůvodnila nadace, proč vybrala právě jeho. Adepty navrhují každý rok náboženské a vědecké organizace z celého světa, výběr laureáta pak provádí devět zástupců světových náboženství. Slavnostní předání ceny se bude konat v květnu v královském Buckinghamském paláci.

Při oznámení udělení ceny, jemuž byl Tomáš Halík osobně přítomen, zdůraznil John Templeton jr. – syn zakladatele a donátora ceny, že český kněz sdílí ideu jeho otce o duchovním rozvoji člověka. „Nehledá jen jednoduché odpovědi. Je pro něj důležitý dialog, v němž se rodí pravda. Byl také jednou z tváří odporu proti komunistickému režimu,“ zmínil John Templeton. Přítomen byl také Michael Žantovský, velvyslanec ČR ve Velké Británii. „Jsem rád, že cenu dostává můj velký přítel, se kterým jsme společně studovali. I naši otcové byli dobří přátelé,“ řekl velvyslanec Žantovský.

OSLOVUJE I NA JINÝCH KONTINENTECH

„Ukazuje se tak, že střední Evropa není jen místem, kde byly náboženství, teologie a myšlení v minulosti potlačovány, ale že zde byli a jsou lidé, kteří svým hlubokým myslitelským dílem dokážou oslovit nejen české čtenáře, ale i čtenáře v Evropě a také na jiných kontinentech. Rád bych jménem svým i jménem celé biskupské konference Tomáši Halíkovi pogratuloval a poděkoval,“ uvedl český primas kardinál Dominik Duka.

„Je to mimořádné ocenění na poli propagace duchovních hodnot jako součásti života. Tomáš Halík tak činí svou tvorbou literární, pedagogickou i kněžskou. I Forum 2000, které spolu s Václavem Havlem pomáhal zakládat, je jedním z plodů této jeho filozofie,“ připojil se ministr kultury Daniel Herman.

Historicky první laureátkou Templetonovy ceny, jejíž držitel získává i 1,1 milionu liber na rozvoj toho, čím se zabývá, se stala Matka 
Tereza. Před dvěma lety pak z rukou prince Filipa přebíral toto ocenění tibetský dalajláma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou