16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Haiti: největší zemětřesení za 200 let

23. 1. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/4 90 let československé církve husitské, 23.1.2010, Autor: Tomáš Kutil

Ničivé zemětřesení v síle přes sedm stupňů Richterovy stupnice zasáhlo v minulém týdnu Haiti. Pro nejchudší zemi západní polokoule, s velkou katolickou komunitou, to bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 200 let. Hlavní město Port-au-Prince bylo doslova srovnáno se zemí. Oběti zatím nikdo nespočítal, ale odhadují se desítky až stovky tisíc mrtvých. Na Haiti působí i český misionář P. Roman Musil, který je naštěstí v pořádku, ani jeho farnost v Baie de Henne neutrpěla vážnější škody.

Nejhorší situace je právě v hlavním městě Port-au-prince, které se nacházelo v blízkosti epicentra zemětřesení. Pobořena byla i místní katedrála, ve které během zemětřesení zahynul arcibiskup Joseph Serge Miot (viz box na straně 3). V téměř třímilionovém hlavním městě spadla velká část budov, mezi nimi i prezidentský palác. Na Haiti působí už od roku 2002 český misionář P. Roman Musil, který se stará o farnost Baie de Henne na severu země. „Česká misie se nachází cca 200 km od hlavního města, takže ji zemětřesení v podstatě nezasáhlo,“ řekl KT Václav Vacek, který se stará o projekt Praga-Haiti, který pomáhá zlepšit dopravní obslužnost české misie. Během zemětřesení byl P. Musil na exerciciích v Port-de-Paix, kde sice cítil otřesy, ale přečkal je v pořádku. „Zasáhlo nás to jen silou 1,5° Richterovy stupnice, a přesto se tu všechno klepalo jako sulc. S Port-au-Prince to zatřáslo se 7,3° a situace je tam příšerná, jak jistě víte ze zpráv,“ napsal P. Musil pár hodin po zemětřesení e-mailem, který je momentálně jediným spojením s Haiti, protože mobilní telefony tam v důsledku katastrofy nefungují. V pořádku je i Eva Dostálová, koordinátorka charitního projektu Adopce na dálku na Haiti. Zemětřesení přečkala u sester Matky Terezy. Přemýšleli jsme, jestli se vydat do Por-au- -Prince, či nazpět do Port-de-Paix, nebo do naší farnosti Baie de Henne a sdílet tuto těžkou situaci s našimi farníky. Vyhrála nakonec varianta návratu do farnosti. Na cestě do Baie de Henne jsme potkávali spoustu lidí cestujících do Port-au-Prince, jelikož skoro každý tam někoho má. V Baie de Henne je také smutná a stísněná atmosféra, protože mnoho lidí někoho pohřešuje,“ napsal P. Musil. Humanitární pomoc proudí na Haiti z celého světa, velkou část prací koordinuje místní haitská Charita, své lidi vysílá i Charita ČR. „Připravujeme na cestu dva pracovníky, kteří na Haiti odletí ve středu ráno. Do pomoci se zapojí skrze týmy, které má na Haiti americká Charita – prioritou je jednoznačně distribuce pomoci přímo konkrétním lidem,“ sdělil Marek Navrátil z tiskového oddělení olomoucké Charity. Misi na Haiti měli ještě před zemětřesením naplánovanou i zástupci projektu Praga-Haiti, protože automobil Praga V3S, který tam vyslali, potřeboval opravu. „Bylo naplánováno, že technik Filip Hlásný odletí v pondělí 18. ledna na Haiti a i přes komplikace způsobené zemětřesením tam dnes odletěl. Musíme ale operativně řešit změny letenky, takže zatím není jisté, kdy, přes jaká města a kam přesně se nakonec Filip dostane,“ prozradil v době uzávěrky Václav Vacek. Doprava na Haiti je velmi komplikovaná, letiště hlavního města je poškozené a kvůli nedostatku humanitární pomoci je situace v metropoli velmi nebezpečná. „Ve městě se po zemětřesení rozpoutalo rabování všeho, co se dá, a vládne tam neuvěřitelný chaos,“ popsal situaci misionář P. Roman Musil.

Česká solidarita

Situaci na Haiti bedlivě sledují na děkanátu v Zábřehu na Moravě, odkud P. Roman Musil pochází. Místní děkan P. František Eliáš okamžitě poslal postiženým zemětřesením na Haiti 220 tisíc Kč. „Kdo rychle dává, dvakrát dává,“ prohlásil při tom. Zábřežští také vyhlásili na neděli 24. ledna po dohodě s kněžími děkanátu sbírku na pomoc Haiti. Na neštěstí reagovali též čeští i moravští biskupové: peníze se budou v tento den vybírat ve všech farnostech v Čechách i na Moravě. Nezahálí ani Arcidiecézní charita Olomouc, která rovněž uspořádala finanční sbírku. Přispět lze na účet 35-1868350237/0100, VS 99999 (projekt Praga-Haiti VS 77777) nebo také prostřednictvím mobilního telefonu poslat SMS zprávu DMS HAITI na číslo 87777. Charitě se zatím podařilo shromáždit částku přesahující 2 mil. korun. Z výtěžku letošní Tříkrálové sbírky věnovala na pomoc Haiti částku Diecézní charita Brno půl milionu korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou