26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Haiti: Konec pátrání. 111 tisíc mrtvých.

29. 1. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/5 Násilí v rodině, 29.1.2010, Autor: Tomáš Kutil

Podle informací haitského ministerstva vnitra zemřelo na Haiti na následky zemětřesení přes 111 tisíc lidí. Záchranářům se podařilo zachránit z trosek 132 přeživších. V pátek ve 22.00 hodin našeho času vyhlásila haitská vláda ukončení fáze pátrání a vyprošťování.

Do pátrání v troskách budov v haitské metropoli i ve městech a vesnicích na jihu země se zapojilo 67 zahraničních týmů s téměř dvěma tisíci záchranáři a 160 psy. Některé týmy již svou práci skončily, jiné však během týdne ujišťovaly, že dokud je naděje na záchranu byť jen jediného člověka, ve svém úsilí budou pokračovat.

Přelidněná misie

Z české misie na Haiti ve farnosti Baie-de- -Henne přicházejí naštěstí dobré zprávy: „Auto už jezdí! Je tu ještě pár dalších věcí, které je třeba po takové době zkontrolovat a udělat, ale už jsme se byli projet a i vykoupat,“ popsal nadšeně technik Filip Hlásný, který minulý týden přiletěl na Haiti, aby zprovoznil Tatru V3S, která je pro misii velmi důležitá a jezdí díky české štědrosti. Ovšem i v Baie-de-Henne musí řešit následky zemětřesení. „Sem do Baie-de-Henne se teď přesunuli všichni místní farníci, kteří dříve pobývali v Port-au-Prince, takže je tu teď dost přelidněno. Budeme se o ně muset postarat. Spousta z nich má problémy s bydlením a někteří přijeli s drobnými zraněními,“ napsal v sobotu misionář P. Roman Musil. Svolává proto farní radu, aby našli řešení problémů s tím spojených. „Zároveň je tady i spousta dětí z hlavního města, které bude potřeba vzít do naší školy; uvidíme, jestli na to máme kapacitu,“ dodal P. Musil. Zemětřesení postihlo i misijní řád oblátů (jehož je P. Roman Musil členem), který působí v hlavním městě Port-au-Prince. „Většina velkých staveb se zřítila, náš provinční dům je vážně poškozen a nově přistavěná část spadla,“ informoval provinciál haitských oblátů P. Gauner Point OMI.

Postižena třetina národa

Podle místních úřadů zanechalo ničivé zemětřesení dalších zhruba 200 tisíc zraněných, dva miliony obyvatel zůstaly bez střechy nad hlavou. V nouzi se celkem ocitly zhruba tři miliony lidí, přičemž celkově má Haiti devět milionů obyvatel. Do záchranných prací se již zapojili dva pracovníci české Charity, na místě pomáhají i slovenští lékaři z Vysoké školy zdravotnické a sociální práce sv. Alžběty. „Dorazili jsme do hlavního města a zatím jsme všichni v pořádku,“ dal již o svém stavu vědět Juraj Benca, šéf týmu tří lékařů a jedné sestry, kteří se hned po příjezdu pustili do zachraňování lidských životů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou