26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Góly pro papeže

19. 8. 2013

|
Tisk
|

Na trávníku se střetlo jen 22 mužů, k papeži jich ale dorazilo hned 200. Fotbalovému utkání Itálie s Argentinou, které oba týmy hrály na počest papeže Františka, předcházela soukromá audience ve Vatikánu.

Vydání: 2013/34 Žehnalo se poutníkům, květům i čaji, 19.8.2013, Autor: Tomáš Kutil

O setkání stáli hráči, náhradníci, ale i celé realizační týmy a fotbaloví funkcionáři. Argentinští reprezentanti předali rodákovi z Buenos Aires stříbrný podnos a podepsaný dres s papežovým jménem. „Bude pro mě těžké rozhodnout se, komu fandit, ale naštěstí se jedná o přátelský zápas 
– a aby takový byl, o to vás snažně prosím,“ řekl papež fotbalistům hned na úvod setkání.

Pak mluvil o svém vztahu k fotbalu i o tom, jak s rodiči chodil na zápasy v Buenos Aires. Připomněl svůj zážitek z roku 1946, kdy jeho oblíbené mužstvo San Lorenzo vyhrálo ligu díky gólu útočníka Pontoniho.

„Žádám vás, abyste sport prožívali jako Boží dar. Je to příležitost, abyste zúročili své talenty, ale také svou zodpovědnost. Chtěl bych vám obzvláště připomenout, že vaše chování jak na hřišti, tak ve vašem osobním životě je pro druhé vztažným bodem,“ apeloval pak na hrá-
če.

Sport je podle papeže Františka plný kladných hodnot, o něž je potřeba pečovat a rozvíjet je. Jsou jimi podle něj krása, nezištnost a kamarádství a objevují se jak v amatérském, tak v profesionálním sportu. „Pokud fotbalovému utkání chybí tyto rysy, i kdyby mužstvo zápas vyhrálo, ztrácí sílu. To vede k myšlence, že nejste jen šampiony, ale jste především lidmi – se svými přednostmi a talenty i nedostatky, se svým srdcem a ideály, tužbami i životními problémy,“ dodal František směrem k fotbalistům.

Italové už na jaře po zvolení Františka papežem oslovili Argentince, zda by s nimi sehráli na počest nového papeže přátelský zápas. Iniciátorem utkání byl trenér italských fotbalistů Cesare Prandelli, který je katolíkem a v minulosti vyrážel na noční poutě i během světových šampionátů. Před audiencí u papeže prohlásil, že je pro něj setkání s Františkem důležitější než samotný duel. „Fotbalové zápasy hrajeme každý den, každý týden, ale s papežem se třeba setkáte jedinkrát za život. Jsou to nové, úplně jiné emoce,“ prozradil Prandelli na tiskové konferenci.

Italové se nakonec mohli radovat především ze setkání s papežem, protože v zápase podlehli Argentincům 1:2. Doplatili zvláště na nepokrytí letní posily Neapole Gonzala Higuaína. Ten se nejprve před italskou bránou rychle zbavil soupeře, tvrdě vypálil a vstřelil první gól zápasu. Jen o chvíli později pak v rychlém protiútoku nahrál spoluhráči a Éver Banega zvýšil už na 2:0 pro hosty. Aby Italy prohra tolik nebolela, snížil skóre před koncem zápasu svým prvním reprezentačním gólem útočník Lorenzo Insigne.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou