26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Glosy

6. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/23 Agresivita v nás, 6.6.2006

Příloha: Perspektivy

V době uzávěrky tohoto čísla ještě neznáme výsledek voleb, glosovat lze nanejvýš volební kampaň. Ta byla zacílena nikoli na racionalitu, ale na emoce. Tak tomu chtěly volební štáby, které se poddaly údajnému fortelu reklamních agentur, předpokládajíce (zřejmě právem), že to na většinovou veřejnost zapůsobí. Platí to o dvou největších rivalech, ČSSD a ODS, kteří tento styl – o poznání agresivnější než minule – víceméně vnucovali ostatním stranám i kampani jako celku. Zatímco předchozí volby měly údajně svá témata, byly „o něčem“ (těm minulým mělo dominovat téma našeho vstupu do EU), tentokrát se to prý nedalo vyčíst. Prý. Své apely však měla i letošní kampaň. Kromě vůle k moci obou rivalů byl její dominantou zřetel na obsah našich peněženek dnes i zítra. Nikoli už pozítří. Dlouhodobá časová perspektiva byla opomenuta. A s ní i konkrétní podoba potřebných reforem.
Zajímavý pohled nabízejí někteří zahraniční autoři: ať zvítězí v našich volbách kterákoli z možných koalic, bude její manévrovací prostor dosti úzký. To platí jak o zemích, jimž říkáme vyspělé, tak i o těch postkomunistických. Hlavní starostí masové konzumní společnosti (k níž patříme) je obava z budoucích nejistot přinášených tzv. globalizací. Většina chce být ujištěna, že vše zůstane pokud možno při starém. Politické elity (nejen ty české), každá po svém, ubezpečují svou veřejnost, že situace se nezhorší. Většina jim moc nevěří, ale chce to slyšet.
Strach z budoucnosti je zřejmě motorem politického procesu u nás i jinde v Evropě (možná i v USA). Důsledkem obecné bezradnosti je nedostatečně fundovaná polarizace jednotlivých politických scén a nepřesvědčivě těsné volební vítězství té či oné strany, ať jde o Polsko, Německo, Itálii (patrně i Česko aj.). Reakce na hrozící civilizační krizi? Takto si to politici netroufají pojmenovat, proto vyzdvihují druhořadá témata, např. „polského instalatéra“ (ve Francii). U nás je jím KSČM. Ne že by to nebyl problém, ale jeho možné řešení – izolace, nebo integrace – už předmětem předvolebních úvah není. Zdá se, že političtí profesionálové, a nejen ti naši, z nějakého důvodu nevnímají „znamení času“. A kibicové od televizních obrazovek, představující většinovou veřejnost, je k tomu nenutí.

***

Do uzávěrky tohoto čísla nebude jasno ani v „kauze Kubice“ (též „biolíh“). A nebude ještě dlouho poté. Její exploze těsně před volbami asi ovlivní jejich výsledek (čtenář možná už ví jak), což ale nic nemění na její – momentální – nečitelnosti. Nevíme, zda její zveřejnění bylo či nebylo záměrně načasováno. Nevíme, kolik je v té směsici kusých informací pravdy a kolik smyšlenek. Dalo se čekat, že se jí chopí politické strany, zejména ty dvě, co spolu nejvíce soupeří, a že ji budou účelově interpretovat způsoby vzájemně si odporujícími. Co však nám, řadovým občanům, nikdo nevymluví, jsou naše neblahá tušení. Tušíme už léta, že nás naše politické špičky nepřesvědčily o své věrohodnosti. Že zamlčovaným, ale důležitým, možná dokonce nejdůležitějším tématem politických elit je boj o zdroje finanční moci, o pohádkové slípky, co snášejí zlatá vejce. Že významným dějištěm tohoto střetu je „silový resort“ vnitra, hlavně policie a instituce jí podobné (zpravodajské služby). Že právě tam se dějí věci do nebe volající a že naléhavé otázky, kladené tímto směrem už léta, zůstávají dodnes bez odpovědi. Že vedle drobné korupce (na úřadech apod.) tu existuje ta velká, podobná chobotnici, která pronikla už dávno, už v počátcích transformace, do institucí státní moci a že nejmenší odolnost vůči tomuto průniku vykazuje vždy ta strana, která momentálně vládne. Někdo možná tuší i to, že tento neutěšený stav jaksi odpovídá poměrům nejen v českém fotbale, ale ve společnosti vůbec. Proto se může stát, že kauza Kubice čili biolíh, jakkoli alarmující, bude časem odkopnuta do autu. Kéž se mýlím!
ř
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou