26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Finišují přípravy na velehradskou pouť

26. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/26 Hurá na prázdniny, 26.6.2007, Autor: Jiří Macháně

Minulý pátek přijal v Olomouci arcibiskup Jan Graubner Evropského komisaře pro kulturu a sport Jána Figeľa. Díky jeho iniciativě se 4. července uskuteční prvně Dny lidí dobré vůle paralelně s Velehradem i ve slovenské Nitře. S myšlenkou spojit pomyslnou přímkou Velehrad a Nitru, dvě města spjatá s tradicí Velké Moravy, přišel eurokomisař společně s nitranským biskupem Viliamem Judákem.

Jedním z nejvýznamnějších hostí, kteří letos dorazí na Velehrad, bude státní sekretář Vatikánu Tarcisio Bertone: očekává se, že se zúčastní celého programu a bude spolu s českými a moravskými biskupy a řadou hostí celebrovat hlavní poutní mši svatou 5. července v 10.30 hodin.
Ještě než pouť a velehradské oslavy začnou, sjedou se na Stojanově přední odborníci na sport a etiku. Pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se zde 3. července koná konference Etika a fotbal, jejímž partnerem je Českomoravský fotbalový svaz. Zúčastní se jí kromě věhlasných odborníků také premiér Mirek Topolánek či zmíněný kardinál Bertone.

tradičně bohatý program
V předvečer státního svátku sv. Cyrila a Metoděje se na Velehradě uskuteční již osmý ročník Dnů lidí dobré vůle.
Na všechny, kdo na Velehrad dorazí, čeká od odpoledních hodin bohatý program, při němž se bude ručně přepisovat Bible, soutěžit ve fotbalových dovednostech, k vidění bude spousta výstav a prezentací, mj. hnutí a komunit, Papežských misijních děl a fotografií z loňské pouti. Na Velehrad přijedou na své mezinárodní setkání také vozíčkáři. Na pódiu před bazilikou odpoledne vypukne program pro rodiny s dětmi. Chybět nebudou klauni, žongléři, šermíři, divadlo ani středověká hudba.
Na večer od 19.30 hodin je připravený Koncert lidí dobré vůle, který bude živě přenášet Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál. V programu koncertu moderovaném P. Prokopem Siostrzonkem a Lucií Výbornou vystoupí Jiří Pavlica, No Name, dětský sbor Kantiléna, Vašo Patejdl a další hudebníci. Velehradský program lze nalézt na druhé straně Poutnické přílohy.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou