26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Filmové příběhy jako okna do světa

22. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/30 Setkání mládeže ActIv8 na Velehradě, 22.7.2008, Autor: Lukáš Jirsa

Jako každý rok i letošní prázdniny začaly filmově. Lázeňská kolonáda a její okolí se opět zaplnily festivalovými diváky, kteří přijeli na 43. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Cenu Ekumenické poroty si odnesl indonéský snímek Fotograf.

Na filmových festivalech mají návštěvníci možnost zhlédnout filmy z mnoha koutů světa, vidět snímky hrané i dokumentární, promítají se zde díla režisérů proslavených i téměř neznámých. Film je pro vnímavého diváka „oknem do světa“, návštěvou ve více či méně vzdálených zemích, kde může rozpoznat i kousek své vlastní zkušenosti, vlastního strachu či radosti. Je dobré, když se o těchto „oknech“ ví a když se skrze ně alespoň někdy podíváme.

S minulostí v patách
Členové Ekumenické poroty letos neměli lehký úkol. Jako vždy hledali film, který obsahuje hodnoty v souladu s evangeliem v tom nejširším smyslu slova. Hledali film, který jasně vymezuje hranice mezi dobrem a zlem. Čtrnáct soutěžních filmů sice nabídlo několik zajímavých titulů, ale až do posledního dne Ekumenická porota nenašla jasného favorita. Svoji cenu nakonec udělila indonéskému psychologickému dramatu Fotograf režisérky Nan Triveni Achnasové, která si za své jemné a krásně nasnímané vyprávění odnesla i Zvláštní cenu hlavní poroty. Intimní příběh umírajícího majitele fotografického ateliéru a mladé prostitutky Sity, která se snaží postarat o svoji malou dcerku a babičku, je nejen ukázkou neutěšených podmínek života v indonéské společnosti, ale hlavně zamyšlením nad tragickými chybami v životě jedince, nad nutností dívat se do budoucnosti s nadějí a důvěrou a v neposlední řadě také o síle přátelství. Ekumenická porota ocenila i to, že Fotograf vypráví příběh, „ve kterém se z viny lze vyzpovídat a který vyzdvihuje důležitost péče o druhé“.
Pravděpodobně lehčí volbu měli členové Ekumenické poroty na nedávném filmovém festivalu v Berlíně, odkud si jednu z cen odvezl britský film Johna Crowleyho Chlapec A. Téma vyrovnání se s minulostí je v určitém ohledu blízké indonéskému Fotografovi, jeho zpracování je ovšem o poznání silnější a přístupnější. Mladý muž (A. Garfield) po čtrnácti letech opouští vězení pro mladistvé a začíná nový život. S novým jménem dostává i novou minulost, aby tak byl chráněn před nenávistí a nepochopením společnosti. Najednou objevuje to, co je pro většinu z nás součástí každodenního „obyčejného“ života – práci, lásku, přátelství. Pomocníkem mu je postarší muž (P. Mullan), který sice dohlíží na první nejisté kroky svého svěřence, ale zároveň ani on není zcela vyrovnán se svojí minulostí. Mladík se rychle zařazuje do společnosti, ale netuší, že včerejší hříchy lidé jen těžko odpouštějí. Obrovský nový svět navíc skrývá i velká nebezpečí. Mezi ta nejzákeřnější patří touha společnosti po senzacích, živená nelítostnými médii. Chlapec A je filmem o důvěře v sebe, v druhé a v budoucnost; o možnosti změnit se a začít znovu. Především díky hereckým výkonům a práci kameramana R. Hardyho se režisérovi daří pronikat do pocitů postav hledajících lásku a pochopení. Chlapec A byl v Karlových Varech rovněž promítán a byl zde dokonce zakoupen pro českou distribuci.

ZE SVĚTA NEVIDOMÝCH
Velice silné příběhy nabídla také soutěž dokumentárních filmů. Do Karlových Varů přijel soutěžit i snímek Slepé lásky, který okouzlil již na filmovém festivalu v Cannes, kde získal cenu Art Cinema (v září přijde i do českých kin).
Slovenský dokumentarista Juraj Lehotský zachytil čtyři příběhy od narození slepých lidí a ukázal, že být slepý neznamená být méně schopný, méně citlivý, méně zodpovědný, či snad dokonce – jak název dokumentu napovídá – méně zamilovaný. Příběhy různých podob lásky u slepých lidí nabízejí právě jedno z oněch důležitých „oken do světa“, díky nimž si můžeme uvědomit, že i oni žijí stejně bohaté a důstojné životy jako my, často jen zdánlivě vidoucí většina.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou