16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Filmová klasika v Levných knihách

16. 8. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/34 Ideální muž - stejný jako otec?, 16.8.2005, Autor: Jan Paulas

Příznivci filmové klasiky měli ještě donedávna smůlu. České videopůjčovny jsou sice videokazetami napěchované, ale jen málokteré mají na svém seznamu zásadní filmová díla, která utvářela světovou i českou kinematografii. Kdo chtěl takové filmy vidět, musel být ve střehu – občas je totiž uvede Filmový klub na ČT 2 nebo některá kina. Ale to vše se možná brzy změní.

Příznivý vítr zavál z míst, odkud to člověk věru nečekal. V řetězci prodejen Levné knihy se letos objevily DVD s filmy slavného švédského režiséra Ingmara Bergmana za pozoruhodně lidovou cenu - 99 Kč. Prvním filmem je Sedmá pečeť (více o něm v KT č. 22/2004). Snímek z roku 1956 je alegorií na věčné téma života a smrti. Líčí příběh středověkého rytíře, který se vrací z křížové výpravy a prvního, koho doma potkává, je Smrt. Rytíř s ní hraje šachovou partii o svůj život, během níž hledá zoufale odpověď na otázku po smyslu života a existenci Boha.

LESNÍ JAHODY

V Levných knihách se nedávno objevil i Bergmanův film Lesní jahody. Meditativní snímek z roku 1957 vypráví o starém profesorovi, který se pomalu loučí s tímto světem a účtuje se svým životem. Jenže poselství, které mu bylo sděleno ve snu (v kterém propadne při zkoušce na univerzitě, když po něm profesor chce, aby vydal počet nikoliv z odborných znalostí, ale ze svých lidských kvalit), ho zneklidní: zjistí, že svému životu ještě cosi dluží. Teprve po vyrovnání účtu může nalézt smíření a životní naplnění. Podobně jako rytíř ze Sedmé pečeti se i on před smrtí (zasažen pravdou o vlastním životě) vydává na cestu k nelítostnému sebepoznání, která ho však otevírá vůči druhým, umožňuje mu vytvářet hlubší vztahy, což mu nakonec přináší vysvobození z vlastní tíživé samoty.

MLČENÍ

Film Mlčení (1963) je nejskandálnějším dílem zmíněného režiséra. V něm syrově a krutě rozkrývá vnitřní svět dvou charakterově odlišných sester. Nemocná, spíše intelektuálně zaměřená Ester je povznesená nad povrchnost a pomíjivost každodenního života, zatímco její sestra Anna je smyslné, poživačné stvoření. Jejich letní cesta vlakem je nečekaně přerušena Esteřinou nemocí. Ocitají se v hotelu, který se stane dějištěm i místem ztroskotání jejich komplikovaného sesterského vztahu, ale zároveň je i obrazem jejich nitra – jeho dusné prostory, světla, stíny a temná zákoutí jsou vlastně odleskem stavu jejich duší. Jedinou nadějí v tomto hotelovém „peklu“ vzájemného odcizení a drásavé samoty je malý Annin syn Johan, který vše sleduje svýma dětskýma očima.

FANNY A ALEXANDR

Dětský pozorovatel se objevuje také v Bergmanově filmu Fanny a Alexandr z roku 1982. Tříhodinový snímek je rozsáhlou rodinnou freskou z počátku 20. století. Sledujeme v něm osudy jedné měšťácké rodiny, a to očima citlivého chlapce. Do idylického světa malého Alexandra a jeho sestřičky Fanny však nemilosrdně zasáhne smrt otce a rozhodnutí matky znovu se provdat za pedantského pastora. Dětská hravost a imaginace jsou tomuto zastánci přísných pravidel naprosto cizí, jsou neslučitelné s jeho vyhraněným smyslem pro denní povinnosti. Režisér zde očividně čerpá ze svých vzpomínek na dětství (jeho otec byl protestantský pastor). Na rozdíl od předchozích filmů však Bergman netrápí diváka existenciálními otázkami, ale přitakává zde světu dětské fantazie. „Bergman se zde vzepjal k nečekaně smířlivému, povzbuzujícímu pohledu na život jako na věčný zápas přemáhání zla a nakonec vždy vítězícího dobra; zejména proto lze tuto rodinnou fresku považovat za projev prohlubujícího se duchovního oproštění, za zralé dílo ,umělce ve stáří‘,“ píše o tomto díle filmový kritik Jiří Cieslar.

PODZIMNÍ SONÁTA

Jako poslední film se zatím na DVD objevil Bergmanův snímek Podzimní sonáta (1978). Komorní drama dvou žen - matky, jež se snaží utéci před odpovědností za nenaplněné životní osudy svých dětí, a její dcery, která v sobě koncentruje minulá utrpení. Napětí mezi oběma ženami vrcholí, když matka (vynikající klavíristka) bravurně zahraje Chopinovo Preludium a dcera zahraje tutéž skladbu nadšeně, ale amatérsky. Interpretace této skladby rozkryje hlubokou propast mezi oběma ženami.

Na DVD by měly v nejbližší době vyjít i Bergmanovy Šepoty a výkřiky a Scény z manželského života. Vedle Bergmana se v Levných knihách objevil na DVD i film Sladký život italského režiséra Federica Felliniho, který by měly následovat i další jeho snímky. Snad časem dojde i na české filmy z 60. let.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou