16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Filipíny odstraňují následky katastrofy

18. 12. 2013

|
Tisk
|

Tragické následky přírodní katastrofy, zoufalá snaha zachránit, co se jen dá, a víra v Boha, která je v těchto těžkých chvílích jedinou útěchou. To vše se mísí na snímcích francouzského fotografa Lam Duc Hiena, které se KT podařilo exkluzivně získat.

Vydání: 2013/51 Cesta do Betléma, 18.12.2013, Autor: Tomáš Kutil

Tento vítěz prestižní soutěže World Press Photo se specializuje na humanitární fotografii a často vyjíždí na místa, která jsou zasažená katastrofami. Jeho snímky vycházejí v médiích jako Life Magazine, Newsweek nebo Le Monde. On sám navíc prožil pohnutý osud – ještě jako dítě musel s rodinou opustit rodný Laos a utéct před komunisty. Žil i v uprchlickém 
táboře.

Filipíny, které před více než měsícem a půl zasáhl tajfun Haiyan, se z této katastrofy dosud nevzpamatovaly. Lidem kromě střechy nad hlavou chybí jídlo, léky a hrozí epidemie nakažlivých nemocí. Přesto kromě mezinárodní pomoci dokážou být Filipínci solidární jedni s druhými. „Ptal jsem se jednoho rybáře, zda něco potřebuje. Řekl, že ne a že všechno bude v pořádku. Jistě, ztratil svůj domov a svou loď, ale soused, který měl větší štěstí, mu po skončení rybolovu půjčil svou vlastní loď. Takže ten rybář byl pak schopný jet na lov, přivezl ryby pro svou rodinu, něco málo prodal a začal se znovu stavět na nohy,“ popisuje P. Mark Granflor z charity v arcidiecézi Capiz.

V oblasti pomáhá též Charita ČR. Podpořit ji lze na účtu 55660022/0800 s variabilním symbolem 133Pomoci můžete rovněž zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITASVET na číslo 87 777Cena DMS je 30 Kč. Charita ČR obdrží 28,50 Kč.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou