26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Fatimské oslavy završilo sympozium

10. 10. 2017

|
Tisk
|

Fatima – slovo, které bylo po pět dnů nejvíce skloňováno v rámci vyvrcholení fatimského jubilea v České republice.

Vydání: 2017/41 Do biskupské služby vstupují s lilií i mečem, 10.10.2017, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze


Ve středu 4. října bylo v královéhradeckém Novém Adalbertinu zahájeno sympozium Fatima, aby dále pokračovalo v Koclířově u Svitav.
V srdci českomoravského fatimského hnutí pak minulou sobotu vyvrcholilo i samotné fatimské jubileum. Všude se lidé mohli setkat s putovní sochou Panny Marie, kterou česká církev převzala 13. září při národní pouti v portugalské Fatimě.
Sympozium, konající se v zaplněném refektáři bývalé jezuitské koleje, zahájil v Hradci Králové diecézní biskup Jan Vokál vzpomínkou na sv. Jana Pavla II. a jeho papežské heslo „Totus tuus“. Dále přineslo několik pohledů na tři fatimské pasáčky. „Fatimské děti jsou naprosto důvěryhodné, protože by si prožité nadpřirozené události nemohly vymyslet. Děti byly zcela soustředěné, neřešily věci kolem, které by řešili dospělí, ale jednoduše a přirozeně na výzvu odpověděly: ‚Ano, chceme‘,“ řekl mimo jiné ve svém příspěvku žilinský biskup Tomáš Gális a poukázal na hrdinskost pasáčků, kteří se nenechali zastrašit ani hrozbou smrti, pokud by nepřiznali, že si zjevení vymysleli.
Stejně tak karmelitán Vojtěch Kodet nenechal malé fatimské vizionáře bez povšimnutí a zdůraznil: „Děti ustály vidění pekla jen proto, že vedle sebe měly Pannu Marii. Její Neposkvrněné Srdce je útočištěm, které je Bohem darované lidem. Panna Maria má podíl na moci Božího slova.“ Teolog David Bouma pak navázal tématem mariánských zjevení jako velkou kapitolou lidských dějin, přičemž zjevení ve Fatimě je jen špičkou ledovce.
První den sympozia završil průvod se sochou Panny Marie, který vyšel z biskupské rezidence do katedrály Svatého Ducha, kde vedle pontifikální mše svaté proběhla i obnova zasvěcení diecéze Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Sympozium Fatima pokračovalo dále ve čtvrtek a v pátek v Koclířově, kde své zamyšlení nad fatimskými událostmi pronesl i Nuno Prazéres – generální sekretář Světového apoštolátu Fatimy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou