26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Farářem mezi dudáky

6. 9. 2016

|
Tisk
|

Na dudáckém festivalu ve Strakonicích se P. PAVEL KUNEŠ (79) ocitl ve dvojroli. Nejprve sloužil mši svatou a když sundal ornát, pokračoval v hraní lidových písní na dudy v chodském kroji. Jeho předci totiž z této oblasti pocházejí.

Vydání: 2016/37 Patronka nezištné lásky, 6.9.2016, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze



Začal jsem hrát na dudy až v 66 letech, a to už jsem byl přes čtyřicet let knězem. Dudy se mi ale odjakživa líbily, že jsou krásné na koukání a mají hezký zvuk, dvojhlas. Když jsem si je pořídil, teprve jsem užasl, co je to za nástroj a jaký má na lidi vliv. Když někam přijdu a otevřu kufr, všichni se naráz usmějí. Kdybych si koupil stradivárky a ukazoval je, tak se to někoho ani netkne. Dudy ale zaujmou každého, takže už mám půl sympatií na své straně, aniž bych na ně vůbec začal hrát.
Učil jsem se na ně sám, protože tehdy před 14 lety jsem nenašel v Praze nikoho, kdo by na ně hrál. Měl jsem školu Josefa Režného, který patří mezi zakladatele těchto festivalů, a podle ní se naučil hrát. Jenže když se člověk učí sám, trvá mu to jednak déle a jednak se naučí některé zlozvyky, které se pak těžko odbourávají.
Znám jen jednoho takového kněze, vikáře ve Vlašimi Jaroslava Konečného, který ovšem hraje na deset nástrojů, poněvadž je Magistr Artis. Je vystudovaný varhaník a hobojista a hraje na klarinet a všechny možné historické nástroje – a kromě jiného právě na české dudy. Začal ale teprve nedávno, před několika lety, takže do té doby jsem byl nejlepším dudákem mezi faráři a také nejlepším farářem mezi dudáky. Poněvadž žádný jiný nebyl.
Myslím, že je to úžasná výhoda. Když máme nějaká farní setkání, někdy hraju na dudy a společně zpíváme. A když máme farní dovolenou, na kterou nás jezdí i padesát, vždycky je budíček s dudami. Všichni vylezou z pokojů a půl hodiny zpíváme lidové písně, pak máme společnou zpívanou modlitbu a teprve potom jdeme na snídani.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou