26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Fanfáry k poctě svatého Mikuláše

2. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/49 Marta a Marie v adventu, 2.12.2008, Autor: Václav Štaud

Svatomikulášské nadělování s čertovským řinčením v předvečer světcova svátku v českých domácnostech doslova zdomácnělo. Někde se slaví skromněji, jinde pak svatý biskup přijíždí se slávou hodnou panovníků a vstříc mu jde téměř celé město. Tak je tomu například v Šumperku.

Velkolepý průvod vychází vždy se soumrakem od hotelu Grand a až ke zcela zaplněnému náměstí jsou ulice lemovány špalíry diváků. Žesťová hudba lidové školy umění troubí do kroku nejdříve houfu malých i velkých andělů. „Bývají jich asi tři desítky, jdou tiše se svícemi v rukou. Bryčku se svatým Mikulášem zpočátku táhli koně, ale v tom množství diváků to bylo nebezpečné. Proto je nahradilo čertovské spřežení. Těch chlupatých a rohatých ďáblíků bývá někdy i dvacet, takže dokáží ještě patřičně bavit obecenstvo,“ vysvětluje místostarosta Petr Suchomel. Vše vrcholí na pódiu u budovy radnice programem zaměřeným na děti.
Prochladlé aktéry na závěr pozve šumperský děkan P. Vojtěch Kološ na občerstvení do farního střediska. „Jsou to desítky věřících, malých i velkých, kteří svůj čas a nápady každý rok věnují ve prospěch této akce. Jsem jim za to vděčný,“ chválí své farníky P. Kološ.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou