26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Familyfest 2005: setkání rodin v Olomouci

20. 4. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/17 Papežův hrob a konkláve, 20.4.2005, Autor: Ivana Jeništová

„Je řada na rodině: mír vyrůstá z lásky. Láska je to, co chybí rodině, a mír to, co chybí celému světu.“ S tímto mottem se uskutečnil v pátek 15. dubna v Olomouci Svátek rodin – Familyfest 2005. Do olomouckého klubu Sidia na něj přijelo 800 účastníků. Setkání uspořádalo Hnutí fokoláre a záštitu nad ním převzal mj. předseda ČBK arcibiskup Jan Graubner.

V době příprav Familyfestu zemřel Jan Pavel II., a tak účastníci tuto akci věnovali „papeži, který kladl důraz na rodinu“. Svátku rodin se ve 157 městech na celém světě zúčastnilo na 150 tisíc lidí a mezi devíti městy, které byly v přímém televizním spojení, byla i hanácká metropole.
Program zahájil arcibiskup Jan Graubner, jenž v úvodu řekl, že vítá vše, co může pomoci rodině, která je receptem na řešení řady současných společenských problémů. Dopoledne pořadatelé rozdělili do čtyř tematických okruhů: známost a založení rodiny, rodina otevřená dětem a společnosti, krize rodiny a její překonání a nemoc a stáří jako podstatné hodnoty života. Každé téma začínalo rozborem dané situace v Česku a pokračovalo panelovou diskusí. „Manželství na zkoušku? – Ne. S partnerem to myslím vážně, nechci ho zkoušet, bylo by to nefér,“ odpověděla jedna z manželek na tuto otázku prvního tematického okruhu. Účastníci hovořili také o problematice vztahů s rodiči. Shodli se, že mladí manželé by měli bydlet sami, aby si vytvořili vlastní kořeny.
Druhým tématem byla rodina otevřená dětem. V této skupině se představili rodiče, kteří kromě svých dětí vychovávají také děti osvojené.

ROZVOD JAKO ŘEŠENÍ?
Tematický okruh nazvaný krize rodiny a její překonání uvedla statistika rozvodovosti. Na sto svateb připadá v Česku 60 rozvodů. V Evropě předbíhají v těchto počtech českou kotlinu jen Belgičané se 69 rozvody. Před patnácti lety se v Česku rozvádělo každé třetí manželství, dnes končí krachem každé druhé. Podle diskutujících řeší dnes lidé rozvodem jakýkoli problém a zapomínají na děti, které tím trpí. Finanční i jiné důsledky rozpadu manželství nese také společnost. Upozornili mj. na fakt, že dosud v České republice chyběla rodinná politika státu. Teprve letos se podařilo prosadit přípravu na manželství ve školách a podporu poraden (ty však omezuje nedostatek financí).

BOHATSTVÍ STÁŘÍ
Posledním z okruhů bylo téma nemoci a stáří jako podstatných hodnot života. Diskutující zmínili chybějící podporu státu rodinám pečujícím o staré a nemocné lidi a připravované změny zákonů, které by mohly mnohé v této oblasti ulehčit. Při besedě hovořily manželské páry o setkání s nemocí a s nemohoucností stáří a svědčily o tom, že byť se nemoc či péče o jednoho z rodičů zpočátku zdály být neštěstím, staly se pro rodinu darem, který přinesl světlo a upevnil vztahy.
Odpoledne program pokračoval sledováním přímého přenosu z dějiště hlavního programu – z římského Kapitolu, kam se také přenášely programy z dalších měst.
Prvního Familyfestu se v roce 1981 zúčastnilo na 20 tisíc lidí ze všech světadílů. Konal se v Římě a se zásadním projevem na něm vystoupil papež Jan Pavel II. Další festival se konal po 12 letech a jeho část tehdy vysílala také Česká televize.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou