26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Exhortace XVI.

17. 4. 2014

|
Tisk
|

150. Ježíš byl popuzen domnělými učiteli, kteří byli nároční vůči těm, které učili Božímu Slovu, ale sami se jím nenechávali osvítit: „Svazují těžká a neúnosná břemena a vkládají je lidem na ramena, ale sami se jich nechtějí dotknout ani prstem“ (Mt 23,4). Apoštol Jakub vybízel: „Moji bratři, nechtějte být všichni učiteli. Víte přece, že my budeme souzeni přísněji“ (Jak 3,1). Kdokoli chce kázat, musí být nejprve ochoten nechat se pohnout Slovem a vtělit je do svého konkrétního života. Takto se kázání stane onou plodnou a intenzivní činností, v níž je druhým „předáváno to, co bylo rozjímáno“. Proto před konkrétní přípravou obsahu kázání musí se kazatel jako první nechat ranit oním Slovem, které zraní druhé, protože Slovo je živé a účinné jako meč, který „proniká až k rozdělení duše a ducha, kloubů a morku, a pronáší soud i nad nejvnitřnějšími lidskými myšlenkami a hnutími“ (Žid 4,12). To má pastorační význam. I v této době lidé raději naslouchají svědkům: „hledají pravdu a upřímnost... volají po hlasatelích evangelia, kteří by mluvili o Bohu, kterého by sami znali a se kterým by byli v důvěrném styku, jako kdyby viděli Neviditelné“.

Vydání: 2014/16 Květný víkend patřil mládeži, 17.4.2014, Autor: Romuald Štěpán Rob


Křesťané jsou sůl země a světlo světa. Nezřídka se ale stává, že hážeme sůl druhým do očí a oslepujeme druhé světlem, zatímco sami jsme bez chuti a v temnotě. Toto nebezpečí hrozí zvlášť těm, kteří zastávají v církvi kazatelskou službu, zejména kněžím a biskupům. A tak možná ti, o nichž si myslíme, že jsou nejblíže Bohu, jsou od něj daleko a ti, které prosíme o modlitbu, ve skutečnosti potřebují naše modlitby. Prosme tedy zvláště o Velikonocích za služebníky Krista, jediného kněze, aby byli autentickými svědky Ježíšova vzkříšení, jak se to po apoštolech žádá.

  1. Je možné vytknout faráři špatnou promluvu?
  2. Jak citlivě sdělovat nároky Božího slova?

Romuald Štěpán Rob
Petra Bláhová

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou