16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Exercicie biskupů proběhly v Hejnicích

2. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/10 Alois Jirásek, 2.3.2010, Autor: Jiří Prinz

Prostředí bývalého františkánského kláštera v Hejnicích si čeští a moravští biskupové zvolili za místo svých letošních exercicií. Duchovní cvičení zde poslední týden v únoru vedl bývalý provinciál jezuitů P. Josef Čupr.

„Není to žádné lenošení. Člověk se tu snaží v úplném tichu myslet na Krista, těšit se z jeho lásky, prožívat jistotu jeho oblažující přítomnosti, vychutnávat jeho společenství, zakoušet, jak on sám nás vtahuje do svého přátelství a přetváří do své podoby,“ říká o cíli duchovních cvičení olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Podle něj je každoroční účast biskupů na exerciciích důlažitá také pro obrození duchovních sil, jež v průběhu roku ubývají: „Kdo má druhým dávat, musí také čerpat,“ upozorňuje arcibiskup. Denní program biskupů byl tvořen ranními chválami, přednáškami, mší svatou, modlitbou růžence, večerními chválami a společnou adorací. To vše za naprostého ticha potřebného k vnitřnímu soustředění. „Mlčení během exercicií poctivě dodržujeme. Byla by škoda přijít o tak hluboké chvíle. Důvodem téměř jediného přerušení ticha je toto vyjádření pro Katolický týdeník,“ uvedl arcibiskup Jan Graubner a na adresu exercicií ještě dodal: „Je to opravdové cvičení. Čím více člověk poznává Boží nabídku, uvědomuje si, co všechno musí na sobě změnit, aby byl vnitřně svobodný, aby mohl uskutečnit nádherné Boží plány. To dá člověku zabrat.“ Biskupské exercicie probíhají vždy po první neděli postní. Loni je na poutním místě v Králíkách vedl teolog P. Marko Ivan Rupnik, v roce 2008 ve Vranově u Brna zase kardinál Jozef Tomko. Významnou událostí byla pak duchovní cvičení v roce 2005, kdy byl na Velehradě exercitátorem vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou