26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evangelizace v ulicích velkoměsta

7. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/45 Co se vaří a peče v klášterech, 7.11.2006, Autor: Kateřina Šťastná

Slavnostní bohoslužbou v bruselské katedrále sv. Michala zahájil belgický primas, kardinál Godfried Danneels, v pořadí již 4. městskou misii a Mezinárodní kongres pro novou evangelizaci. Zúčastnil se i belgický král Albert II. se svou chotí Paolou.

„Křesťanství se rozšířilo právě ve městech – v Korintu, Římě a dalších tehdejších metropolích,“ řekl na tiskové konferenci v Bruselu kardinál Danneels s tím, že křesťanství je náboženství měst. „Ve městech s jejich nesnázemi – nezaměstnaností, chudobou, uprchlíky či pracovním stresem – roste touha po vysvobození, a tím i otevřenost pro Krista a jeho poselství. A zde se chce církev ve své rozmanitosti prezentovat,“ citovala belgického kardinála agentura Kathpress. „Pojďte a uvidíte“ (Jan 1,39). Tak zní název letošního setkání, které probíhá každý rok v jiné evropské metropoli. Po Vídni, Paříži a Lisabonu nyní přišel na řadu Brusel. Za rok pak bude hostitelem kongresu Budapešť.

EVANGELIZACE až DO NOCI
„Každá farnost se dlouho připravovala a také zvolila vlastní způsob, jak po těch devět dní (28. 10. – 5. 11.) hlásat evangelium. Až do noci probíhalo neuvěřitelné množství farních evangelizačních a kulturních aktivit. Někteří hlásali evangelium přímo na ulici v okolí kostela a zvali dovnitř na modlitbu, jiní uspořádali výstavy, koncerty nebo třeba evangelizace v metru či kavárně,“ říká Hana Mrňáková, jedna z českých účastnic. Dodává, že před kostelem sv. Kateřiny v centru města probíhal celý týden hudební festival křesťanských kapel všech žánrů, od folku po hip-hop. Tento program měl být alternativou ke slavení svátku Halloween a upozornit na pravý význam slavnosti Všech svatých i Památky všech věrných zemřelých.

kostely se otevřely lidem
„Oslovilo nás, že během kongresu se bruselské kostely otevřely lidem. Často se nám stalo, že když jsme během cesty městem vstoupily do nějakého kostela, ujali se nás dobrovolníci z farnosti a přizvali nás k modlitbě. Dávaly jsme se snadno do řeči s lidmi odevšad, například během přestávek mezi přednáškami, na prostranství před kostely nebo třeba v metru a na dalších místech,“ říkají české účastnice Hana Mrňáková a Klára Jelínková. Dodávají, že pomocí kongresu může církev v Bruselu o sobě dát vědět a pozvat lidi k setkání s Bohem. „Ke čtyřem zakládajícím městům již přibyla Budapešť a chystají se další. Města, jejichž biskupové budou mít o tuto aktivitu také zájem, se mohou také připojovat. A proč by mezi nimi časem nemohla být i Praha?“ uzavírají české účastnice.



Mezinárodní kongres pro novou evangelizaci (ICNE) vznikl před čtyřmi lety jako společná iniciativa tehdejšího pařížského arcibiskupa kardinála Jean-Marie Lustigera, vídeňského arcibiskupa Christopha Schönborna, kardinála Godfrieda Danneelse z Bruselu a lisabonského kardinála José Policarpa. V Bruselu se letos sešlo na 5 000 účastníků kongresu. (red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou