26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Eva Pilarová a Hynek Tomm

11. 1. 2005

|
Tisk
|

Jak jste strávila Vánoce a co očekáváte v novém roce?

Vydání: 2005/3 Falešné pocity viny, 11.1.2005, Autor: Iva Tereza Grosskopfová

Příloha: Doma

Eva Pilarová

Narodila se v Brně a ke zpěvu tíhla odmala. Pěveckou praxi záhy „pilovala“ v rozhlasovém sboru i v kostelech. Má výjimečný hlas o rozsahu tří oktáv, podpořený dokonalou technikou. Je i zkušenou kulinářkou - autorkou několika kuchařek. Ráda fotografuje. Pracuje na svých pamětech. Má syna Milana a je dvojnásobnou babičkou.

Svátky mě ničím nepřekvapily ani nezaskočily. Proběhly tak, jak už probíhají léta: „první štědrý den“ - 23. prosince - v Brně a „druhý“ - 24. prosince - v Praze. To znamená dvakrát rybí polévka, dvakrát smažený kapr s bramborovým salátem, spousta cukroví a nekonečné balení dárků. A také rozbalování. A konečně pak trochu klidu po náročných vánočních koncertech, kterých jsem tentokrát měla v různých městech republiky šestnáct. Byla jsem ráda, že jsem mohla být překvapením pro pana profesora Lukavského na Štědrý den v televizním pořadu Zlatíčka.

 

Zdraví. A také to, abych měla kolem sebe chápající a vlídně jednající lidi, abych neměla v sobě ani kolem sebe závist, zášť, nenávist, aby převládala láska a dobro.

 

Velmi důležitou. Potřebuji Boha v radostech i úzkostech.

 

Patřím mezi ty šťastné, kterým se koníček stal povoláním. Mám svoji práci velmi ráda a podle ohlasů svých příznivců soudím, že není zbytečná a někomu udělá radost. Co víc si přát?

 

Znám ho už jako dítě školou povinné. Chodil si ke mně pro autogramy k obrázkům vystřiženým z různých časopisů; časem jich měl plný sešit. Jako každé dítě měl v hlavě spoustu mimoškolních zájmů, ale oproti mnoha jiným dětem to ve škole neodbýval, pečlivě se učil a vystudoval konzervatoř. Je cílevědomý, snaživý, a to se mi na něm líbí. V brzké době bude mít velký koncert, na kterém zazpívá s orchestrem Felixe Slováčka a s řadou hostů. Budu jedním z nich.

 

Opět koncerty se svou kapelou, kterou vede Vít Fiala. Kromě toho budu na jaře hostovat v koncertních pořadech houslového fenoména Pavla Šporcla. Na podzim mám odcestovat do Číny na šňůru vystoupení v rámci programu českých kaskadérů pod vedením Antonína Hausknechta. Tedy ne, že bych se pouštěla přímo do kaskadérských kousků, půjde samozřejmě o zpěv. Jistý důležitý Číňan viděl megashow na Letné, kde jsem spoluúčinkovala, a pravil, že do Číny chce i „paní rychle zpívá“ – slyšel totiž v mé úpravě Montiho čardáš. A protože v tomto roce to bude 45 let, co profesionálně zpívám, oslavím toto výročí. Jednak v Praze - galakoncertem s hosty, jednak samostatným vystoupením v New Yorku. Když si navíc uvědomím, že mám odevzdat do konce srpna sepsané paměti, pak je toho skoro hodně. Ale nestěžuji si, jen konstatuji. Jak už jsem předeslala, mám svoji práci a vše kolem ní ráda.

Hynek Tomm

Kamarád a kolega Evy Pilarové. Po absolvování konzervatoře v Plzni působil v tamním divadle J. K. Tyla, poté v hudebním divadle Karlín a v divadle Semafor v Praze. Zpíval v Muzikále her, vytvořil dvouroli ve filmové pohádce Kluci, to je víla. Zpěv jej vždy bavil: zpívá již od svých devíti let.  

Natočil jsem ústřední melodii k filmu Kameňák 3, který bude v kinech již v lednu. V Brně a Praze proběhly křty mé nové desky. A co bude dál, to se uvidí. Ale dobře vypadá rozhlas a také se chystám na spolupráci s Felixem Slováčkem. 

 

Rád zpívám pomalejší, romantické písně. Stěžejní píseň své nové desky jsem zvolil z repertoáru Andrea Bocceliho a vždy ji zpívám zčásti s mikrofonem a zčásti bez něho. Tím se liším od ostatních interpretů. A co je pro mne důležité? Netoužím být první na žebříčku, chtěl bych být stálicí populární hudby. Když přijdou lidé na můj koncert, chci, aby věděli, na co jdou. To stačí. Mám rád, když se mohu při zpívání dívat na lidi, vidět jejich obličeje. Když nevidím alespoň první řady, není to ono.

 

Prožil jsem tři životní období - narodil jsem se v Chebu, pak jsem žil a studoval v Plzni a nyní jsem v Praze. Nejvíce se mi líbilo v Plzni. Tam byli lidé z mého hlediska „tak akorát“. V Praze znám hodně dobrých lidí a mám tady výborné přátele, ale celkově zde cítím atmosféru nedůvěry, konkurence, bezohlednosti, sobeckosti. V Chebu se zase všichni až moc znají. Ale obecně mám lidi opravdu rád. Samozřejmě mně vadí, jak se někdy chovají, ale to nic nemění na mém vztahu k nim. Často slýchám, že kdo má rád zvířata, má rád i lidi. Já bych s tím takto nesouhlasil. Podle mého názoru jsou lidé vždy na prvním místě a nemáte-li ráda lidi, předstíráte i vztah ke zvířatům.

 

Naučil jsem se nedělat si velkou hlavu z problémů, které přicházejí zvenčí, a zachovat si svůj vnitřní klid, i když mně třeba někdo zklame nebo mi lže. Když se mně stane něco nepříjemného, dokážu „přehodit výhybku“ a jedu dál. Nepřemýšlím nad křivdou a najdu si něco pozitivního. Jedním ze způsobů mé svépomoci je zazpívat si. Je pro mně důležité být v pohodě.

 

Věřím v dobro. Myslím si, že každý by si měl zachovat čisté svědomí. Označení věřící či nevěřící pak ztrácí význam - důležité je, jak se člověk v praxi chová, jak žije. Např. to, že se naučíte, jak a kdy se máte na druhé usmívat, z vás nedělá srdečné lidi, protože to nevychází z vás. Usmívám se na své okolí sám od sebe, protože to tak cítím, nepotřebuji přetvářku.

 

Smysl pro humor a věrnost. Jsem hrdý na to, že mám kamarády na  celý život.

 

Rodina je pro mně velmi důležitá. Hodně si rozumím se svojí maminkou, která žije v Chebu. Vánoce jsem trávil samozřejmě doma s ní.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou