26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ekologická doprava do kostela: bicykl

23. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/39 Osobnost kardinála Josefa Berana, 23.9.2008, Autor: Jiří Macháně

Minulou neděli – tedy jen 24 hodin před Dnem bez aut – se na řadě míst po celé republice vypravili křesťané napříč konfesemi do svých kostelů na kole. Stalo se tak v rámci akce Do kostela na kole, která byla jedním z vrcholů Týdne mobility.

„Chceme upozorňovat na způsoby dopravy příznivější životnímu prostředí,“ vysvětluje jeden z organizátorů a předseda Ekologické sekce České křesťanské akademie Jiří Nečas a dodává: „Řekli jsme si, že se do kostelů jezdí autem až trochu moc. Lidé by si mohli všimnout, že to jde i bez auta – třeba na kole.“
Prostory farní zahrady českobratrské církve evangelické v Českých Budějovicích se v neděli zaplnily různě postávajícími bicykly. Členové evangelického sboru si cestu na kole do kostela uspořádali společně. Po bohoslužbě věřící nasedli k manifestační jízdě okolo českobudějovického náměstí.
Do katolického kostela v Hostivici zas dorazilo minulou neděli o poznání méně cyklistů, než je zde běžné. Počasí jízdě na kole příliš nepřálo. Skalní cyklistická rodina Koňaříkových, která se k nedělní jízdě zaregistrovala na www.dokostelanakole.cz, vyrazila i přes chlad předposledního letního dne. „Jsme tu stejně rychle jako autem. Závodíme vždycky s Peškovými, kteří bydlí v sousedství. Než se naloží do auta, už nám vidí záda,“ vtipkuje Tomáš Koňařík. Cyklistice uvykla rodina během doby, kdy žila v Berlíně. „Každých pár metrů na kole. Úplně jsem zapomněl chodit. To v Čechách nejde, tady by nás někdo v provozu přizabil,“ posteskl si Tomáš Koňařík. Jeho syn David konstatoval, že rád jezdí celý rok – bez ohledu na počasí. „Nejhorší to ale je, když začne pršet a do toho mrzne. To jsem sebou už párkrát sekl, že jsem ani vstát nemohl,“ uzavírá s úsměvem – upozorněn tatínkem, že nic se nemá přehánět.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou