26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dvakrát ke čtení (nejen) na mateřské

5. 10. 2015

|
Tisk
|

…aneb co bych bývala ráda četla před několika lety. A proto se chci rozdělit.

5.10.2015, Autor: Alena Scheinostová

Martinu Špinkovou znají děti jako ilustrátorku zdařilých misálků a průvodců liturgickým rokem a prostorem. V loňském roce zaujala autorským titulem o umírání v rodině Anna a Anička, vycházejícím z dlouholeté praxe v hospicovém sdružení Cesta domů. Nyní se mohou dětští čtenáři těšit ještě na jiný zážitek. Knížka Divný brach strach (Cesta domů 2015) je podle anotace „taková malá baterka, se kterou se můžete podívat i do malých koutů“ a promyslet si, čeho a proč se v životě bojíme, zvlášť je-li nám pět, šest, sedm let. A také, jestli je strach k něčemu dobrý a zda ho alespoň někdy dokážeme překonat. 
U Špinkové si čtenář navykl očekávat nejen příběh, který zabaví i zasáhne, a také charakteristický obrázkový doprovod, jenž se kvalitou vyrovná tomu nejlepšímu z produkce pro děti v posledních letech. Oč méně Divný brach strach přináší silný příběh – jde spíš o sérii situací, kdy se děti mohou bát (tmy v lese, „strašidla“ pod postýlkou atd.) – o to krásnější jsou ilustrace. Dočkáme se velkoformátových plakátů s kuželem baterky rozrážejícím strašidelnou tmu? Se zářícím obdélníkem otevřených dveří domova? S plyšovým pardálem, co pomůže babičce zahnat strach z operace?
Dovedu si snadno představit půlhodinu v křesle s předškolním dítětem, které prožívá právě tak hrdinovy obavy ze strašidla pod postelí jako úlevu, když za ním přijde maminka, které louská některá z nemnoha použitých slov i vybarvuje do připravených políček vlastní odpovědi, čeho se kdo bojíme a k čemu je strach dobrý. A kterému knížka pomůže si uvědomit, že mít strach je normální a že se lze naučit na něj vyzrát.
+ + +
Až dítě zbavené strachu ze strašidla pod postýlkou usne, je tady odpočinkové, a přece obohacující listování pro maminky. Sestry paulínky, které známe jako pilné vydavatelky duchovní literatury, se tentokrát ke dvacátému výročí své přítomnosti v ČR představují jako kuchařky. Paulínky v kuchyni (2015) je titul, kterým sestry nechávají nahlédnout do své „kuchyně“ nikoliv vydavatelské, ale té, jež znamená všednodenní soužití, a samozřejmě i společné vaření a stolování jejich pražské komunity. „Náš společný stůl … se tak stává místem, kde se kuchyně tvořená hrnci, sporákem, vařečkami, surovinami a pokrmy podivuhodně prolíná s naší redakční ‚kuchyní‘, kde se na monitorech za pomoci klávesnic a myší ‚vaří a pečou‘ naše knihy,“ charakterizuje knížku její editorka sestra Anna Mátiková.
Každá z mezinárodní komunity sester přispěla do svazku některými recepty, které jsou typické pro její zemi a kterými v Praze obohacuje společný stůl. Itálii, Mexiko, Indii, Polsko nebo Španělsko reprezentují pokrmy jednoduché na přípravu, jež nevyžadují shánění neobvyklých surovin. Střídají se jídla vpravdě erbovní jako španělské gazpacho, italská pizza nebo polské „kyselo“ žurek s netypicky, avšak nápaditě upravenou zeleninou nebo se zajímavými moučníky, kterými lze ozvláštnit domácí jídelníček a pohotově překvapit nečekanou návštěvu.
Knížkou se příjemně listuje, neboť je vyvedená na křídovém papíře, s vtipnou grafikou a barevnými fotografiemi (ty jako fotonávod oceníme u složitějších receptů). Protože jde o přece jen o produkt náboženského vydavatelství, narazíme tu i na nabídku modliteb u stolu anebo na neotřelé zamyšlení nad jedním z „kulinářských“ evangelních úryvků – tím o Ježíšově návštěvě u betánských sester. A v závěru také na jeden „recept po jídle“ – návod na rozjímání Písma podle paulínské praxe. Překvapí, rozesměje a přivede k zamyšlení. Což je velmi pravděpodobně to, o co autorkám této netypické kuchařky šlo.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou