16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Duchovní rozměr je neodmyslitelný

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/24 Skauting, 2.9.2004, Autor: Kateřina Nešlehová

Biskup ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz je duchovním rádcem skautů. V této souvislosti jsme se ho ho zeptali, co všechno církev v této oblasti pro skauty dělá.

„Poslání ústředního duchovního rádce Junáka spočívá ve snaze stále připomínat skautskému hnutí v naší zemi, že smyslem veškerého skautování je vystopovat ve svém životě samotného Tvůrce všeho,“ odpovídá biskup a pokračuje: “Duchovní rozměr formace mladé generace je neodmyslitelný. Pokud by scházel, stává se ze skautingu turisticko-zálesácký program. A to je poněkud málo a také mimo úmysl zakladatele. Snažíme se tedy, aby pokud možno ve všech oddílech byl duchovní rádce, který má konkrétně pomáhat vůdcům. Tým ústředního duchovního rádce, vytvořený z diecézních duchovních rádců, se pravidelně setkává tři- až čtyřikrát do roka a vytváří materiály pro práci v oddílech. Jako příklad uvádím Liliový kříž, duchovní odborky. Tým také připravuje různé semináře a odborné přednášky.“

Jak vzpomínáte na svá 'skautská léta'? Vezmete si ještě někdy skautský kroj?
Co se týče mého skautování, měl jsem trochu smůlu. Narodil jsem se v roce 1948, což byl počátek dlouhé nepřízně skautskému hnutí. Leckterý činovník skončil i ve vězení. Rok 1968 přinesl krátké oživení, ale to jsem byl v semináři. Moc jsem toho tehdy nenaskautoval. Na svém prvním kaplanském místě ve Frýdku jsem ale potkal odvážné lidi, kteří i za normalizace, nikoliv oficiálně, ale přece – skauting provozovali. Nezapomenu na krásný tábor na Hrčavě v hraniční oblasti, kde byla země nikoho. Mše svatá na velkém pařezu dodávala mnoho síly. Skautský slib jsem skládal oficiálně až v roce 1990 do rukou dnes už zemřelého Jiřího Mužíka, vynikajícího, obětavého ostravského skauta, který i na stará kolena s velkou vervou rozjížděl život ostravských Junáků. Nejprve sloužila jako kroj stará vojenská bundokošile, dnes už mám kroj odpovídající skautskému řádu. Naposledy jsem ho měl na sobě na svátek sv. Jiří, když jsme jako každoročně vyrazili se skauty na Ivančenu k mohyle navršené během let na památku skautů zastřelených v květnu 1945 v polském Těšíně. Krojový klobouk osvědčil své kvality i na cestě do Mariazell.

Všem skautům přeji hezké prázdniny a pěkné tábory.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou