16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dramatické drama aneb poznámky při tvorbě TV přílohy Katolického týdeníku

2. 5. 2013

|
Tisk
|

Každé pondělí usedám k psacímu stolu a pracuju na textech, které pak grafik vsází do úhledných, modrým rastrem ozdobených sloupečků, ve své různé délce pak vyplní dvě velké plachty, které by měl čtenář Katolického týdeníku identifikovat jako TV přílohu. Snad.

2.5.2013, Autor: Karolína Peroutková

Na počátku své práce otevírám množství podrobných televizních programů zaslaných přímo od „výrobce“, kde každý pořad doprovází obsáhlá doprovodná zpráva, na konci roboty uzavírám celkem 9 souborů, ve kterých jsou jednotlivé pořady stroze osekány na prostý název a jednoduchou zkratku. Při snaze vtěsnat na plochu TV přílohy co nejvíce informací to jinak prostě nejde, říkám si pokaždé a píšu: kom., rom., thriller, drama, rodinný, historický, kulinářská show. Nedej se! Chcete mě?

Práce je docela mechanická, většinou ukázováčkem a palcem otloukám již rozechvěný mezerník a stejně znejistělou klávesu Delete. A stejně tak přemýšlím: mezery mezi rom. nebo kom. vyplním úvahami o obsahu všech show, komedií a romancí. Není škoda, když leckterý poutavý film provází jen popisek: „drama“?  Jak rozlišit, co je dok? A stojí o to vůbec někdo? Copak televize neslouží často jako kulisa, která pravidelným rytmem pořadů podepírá naši jistotu  v bezpečný koloběh světa okolo, východ a západ slunce jako Dobré ráno a Události? 

Při dnešním krácení všemožných pořadů mě napadlo něco jiného: doporučit v tomto prostoru čtenářům krásný film, který je rom., akční, thriller, historický a rodinný zároveň.

O kterém se můžu beze strachu rozepsat a doporučit jej jako: filmařsky vybroušený filmový esej o samotě, moudrosti a pokoře starých žen.   

Film, jehož odkazem čtenářům nahradím všechny ty nutné, stručné, obsahové zkratky.

http://dafilms.cz/download/key/luDeThXyXY (délka trvání: 15 minut)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou