12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dorůst ve společenství vrstevníků

11. 6. 2019

|
Tisk
|

„To s ním tříská puberta“ je věta, kterou dospívajícího kluka stoprocentně nenadchnete. Aniž bychom si to uvědomili, obsahuje hodnocení, v němž mu sdělujeme, že se nechová dospěle – ba co hůř, že zřejmě jedná nepřijatelně.

Vydání: 2019/24 Vstoupili do křesťanské dospělosti, 11.6.2019, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma 24



Přitom je uprostřed náročného, a ke všemu ještě bouřlivého životního období. Úplně ho nevidí, nerozumí mu. A třeba si se sebou samým ani neví rady. Patrné je to zejména u kluků, kterým se na této straně budeme věnovat. Psychologové upozorňují (a zkušenost dospělých chlapů dokazuje), že teprve v období dospívání si mladý muž začne plně uvědomovat svou osobnost. Napodobuje vzory, s nimiž se ztotožní, ale zároveň se bouří proti autoritám, obzvlášť rodičům. Navazuje hluboká přátelství, poznává lásku i zklamání. Rozplétá síť vztahů, vymezuje se, identifikuje.
Klíčem k úspěšnému zvládnutí „telecích let“ je vedle pevných rodinných vazeb a dobrého vztahu s tátou (o němž hovoří níže František Růžička) také společenství vrstevníků – např. skautů, mladých křesťanů, party sportovců. „Může být jakékoliv, ale bezpečné,“ říká šéf Sekce pro mládež České biskupské konference P. Kamil Strak. „Vedle rodiny je důležité ocitat se ve vrstevnických skupinách, jako jsou skauti, hasiči či křesťanské společenství. Mladý muž by měl mít možnost říct kamarádům, co prožívá, s čím se potýká. Nejde jen o hledání odpovědí, neptá se po vysvětlení. Důležité je, aby mohl konfrontovat své názory jinde než u ‚strýčka Googla‘ nebo na Facebooku.“
V období dospívání se podle P. Straka musí upevnit zejména v lidských a hodnotových postojích, aby se stal člověkem dospělým. A jak upozorňuje, virtuální společenství tohle nenabídne. Například v uzavřené školní skupině na chatu jsou spolužáci schopni během jediné hodiny napsat třeba šest set vzkazů. „To nelze ani přečíst. Teprve v dialogu tváří v tvář můžu být konfrontován s postojem. Tam to má sílu a výchovný moment. Společenství se nedá vyčíst, dá se jedině prožít, a proto přeju každému mladému člověku, aby to zakusil,“ vzkazuje P. Strak.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou