26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dopis muslimské komunity ČR profesoru Halíkovi

26. 5. 2014

|
Tisk
|

26.5.2014

Ve jménu Boha Milostivého, Slitovného

Vážený pane prof. Halíku

Rádi bychom Vám touto cestou poděkovali za Vaši podporu českým spoluobčanům muslimského vyznání, která následovala po nešťastném  zákroku ÚOOZ PČR v budovách Muslimské obce a Islámské nadace v Praze.

Obdrželi jsme Vaši výzvu ohledně případu křesťanky Meriam Ishag, kterou jsme si se zájmem přečetli a ke které se připojujeme také. Děkujeme za Vaši snahu a ochotu o dialog a porozumění, pro nás  nesmírně cenné. Vážíme si také důvěry, kterou jste do nás vložil, když jste nás oslovil.

Plně s vaším apelem souhlasíme a připojujeme se k Vašemu nesouhlasu s tímto znepokojujícím případem.

V době, která následovala mezi obdržením Vaší výzvy a vydáním tohoto oficiálního stanoviska jsme se  snažili zjistit o tomto případu ženy, které v Súdánu hrozí za údajné odpadlictví poprava, co nejvíce informací z arabských i jinojazyčných zdrojů. Proto vycházíme jen z toho, co se k nám takto doneslo a   neneseme žádnou zodpovědnost v případě, že by se nám sdělené informace prokázaly jako nepravdivé.

Na celém případu nám vadí především následující zjištěné okolnosti:

1.      Je nedostatek informací o celém případu, vyskytly se různé pochybnosti a neověřené informace a soud, pokud je nám známo, neučinil zatim vše proto, aby je rozptýlil.

2.      Obviněná žena muslimkou údajně nikdy nebyla a proto ani nemohla od víry odpadnout.

3.      Není pravdou, že poprava je nutným a zákonitým trestem za odpadlictví. Značná část klasických právních autorit i z doby prvních tří směrodatných generací muslimů se pro něj nevyslovuje vůbec. Další nezanedbatelná skupina učenců z řad těch, kteří tento trest za určitých okolností připouštějí, smýšlí, že za odpadlictví nelze popravovat ženy. Mezi nimi byli i společníci Proroka, mír a požehnání s ním a zakladatel nejrozšířenější právní školy.

Ústředí muslimských obcí v České republice (ÚMO) se v rámci existující plurality islámsko-právních interpretací jednoznačně staví za tu, která trest za odpadlictví nepřipouští. Podle našeho názoru nejsou výroky Proroka, mír a požehnání s ním, které o tomto trestu hovoří, pochopeny ve správném kontextu, neboť samotný prorok Mohammed mír s ním nikoho za odpadlictví nepotrestal a existují koránské verše, které myšlence trestu za odpadlictví odporují, např. ‚Nebudiž žádného donucování v náboženství‘ (Korán 2:256).

Jako věřící lidé považujeme za svou povinnost doručit lidem Boží poselství a nikoli je k víře nutit. Přejeme si, aby lidé také uvěřili, a nepřejeme si aby se z nich stávali pokrytci, kteří budou víru předstírat ze strachu před trestem.

Zároveň vyjadřujeme náš nesouhlasný postoj k jakýmkoliv formám náboženské intolerance a násilí kdekoli na světě.

Ujišťujeme Vás, že náš nesouhlas nezůstane jen na slovní úrovni a že jako zodpovědná instituce muslimů v ČR podnikneme vůči súdánským zastupitelským úřadům konkrétní kroky:

1.      Budeme žádat o poskytnutí co nejvíce informací k celému případu a ohradíme se jak proti trestu bičováním, tak proti popravě, která obviněné ženě hrozí. Ani jedno, ani druhé totiž není v jejím případě vůbec namístě.

2.      Jménem islámských organizací v ČR budeme kontaktovat zastupitelské úřady Súdánu a apelovat na ně, aby nespravedlivý trest byl zrušen a dotyčná byla propuštěna.

      Jsme sice jen malá komunita a možná náš hlas nebude slyšet. Nicméně věříme, že odsoudit jakoukoli nespravedlivost, aspoň slovem, je naší povinností, vycházející z učení islámu. Tím spíše, když jde o čin muslimů.

Vyjadřujeme naději, že naše úsilí v pravdě a bohabojnosti a společná výzva k lidskosti a spolupráci neskončí jen tímto případem a bude pokračovat i nadále, v co nejširším rozsahu a nikoli pouze při odsuzování selhání a nelidského počínání jedné nebo druhé strany.

Můžete počítat s naší podporou v každé dobré věci. Prosíme Všemohoucího Stvořitele, aby nás všechny odměnil za každý dobrý skutek. Ámín.

S pozdravem míru

V Brně dne  23.05.2014

Muneeb Alrawi

předseda Ústředí  muslimských obcí v ČR

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou