16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dominikáni přijeli do Ústí svědčit o víře

31. 7. 2018

|
Tisk
|

Minulý týden se v Ústí nad Labem setkávali lidé s Božím slovem přímo v ulicích města. Konaly se zde totiž dominikánské misie Dny víry.

Vydání: 2018/31 Lurdská etapa Tour de France, 31.7.2018

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


Misie v severočeské metropoli probíhaly od 22. do 29. července. Pro věřící i pro lidi, kteří do kostela pravidelně nechodí, byli po celý týden v ulicích k dispozici dominikánští misionáři. Kromě pouliční evangelizace připravili rozmanitý kulturní a vzdělávací program, ve kterém nechyběly přednášky, koncerty a filmy nebo společné modlitby.
V ulicích se za týden vystřídalo na 38 misionářů, většinou členů dominikánské rodiny – sestry, bratři i terciáři. „Moc si vážím toho, že se zapojilo i mnoho místních farníků, ať už přímo v ulicích, u stánku na náměstí, anebo formou modlitební podpory,“ popisuje pro KT P. Pavel Mayer OP, který misie koordinuje. Reakce lidí byly podle něj pozitivní, i nevěřící lidé byli rádi, že se do Ústí dominikáni vypravili, s odmítnutím se setkávali relativně málo.
„Oslovené lidi jsme zvali na kulturní program, který je součástí misií. Také jsme rozdávali letáčky s kontakty na farnost a různá místní společenství, tato návaznost je důležitá,“ připojuje P. Mayer. On sám na náměstí ve čtvrtek mluvil veřejně o své cestě k Bohu. „Znovu jsem si přitom uvědomil, co už Pán v mém životě učinil. Několik lidí se zastavilo a naslouchalo. Modlím se za ně a za to, aby má slova Pán použil a mohli dostat dar víry,“ připojuje dominikán. Misionáři podle něj nikoho neobrací: „My jen zaséváme, to podstatné dělá Pán.“
Rozumem k Bohu
Profesor Papežské univerzity sv. Tomáše Akvinského v Římě, dominikánský kněz Efrem Jindráček, připravil pro Dny víry přednášku nazvanou „Existence Boha jako téma rozumové úvahy“. Posluchače seznámil se základními historickými důkazy a zamýšlel se nad jejich praktickým dopadem.
V neděli kromě úvodní slavnostní mše bylo na programu populární one-man show Jana Horáka o sv. Františku z Assisi nazvané „František Blázen“. Sobota patřila dokumentu o řádu bratří kazatelů „Psi Páně aneb sněz ten film“.
Celý týden bylo možné shlédnout výstavu černobílých fotografií dominikána Karla Šimona Hlavatého. Hudební vystoupení obstarali varhaník Petr Chaloupský, který zahrál skladby a improvizace na gregoriánský chorál. Vystoupil také kytarista Ladislav Křížek nebo hudební sdružení TovToda. Toto volné seskupení, které má v repertoáru hebrejské písně, hraje každý rok jen při Dnech víry, a jeho koncerty jsou tedy výjimečnou událostí.
Misie se konají v některém z měst už od roku 2000, často v oblastech bývalých Sudet.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou