12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Panamy k Jezulátku

19. 6. 2018

|
Tisk
|

Jaké to bude v Panamě? Setkání mládeže s papežem se tam sice uskuteční až příští rok, ale vedoucí Sekce pro mládež P. Kamil Strak začal minulý týden přípravy přímo na jihoamerickém kontinentě. Vypravil se do farnosti Pražského Jezulátka v diecézi Colón – Kuna Yala, která bude hostit českou výpravu.

Vydání: 2018/25 V kroji za svatým Antonínem, 19.6.2018, Autor: Tomáš Kutil




„Bylo to druhé oficiální setkání k přípravě Světového dne mládeže a pro mě to byla hezká zkušenost se světovou církví,“ popisuje pro KT P. Kamil Strak. V Panamě se setkali zástupci více než 80 zemí. Každou zastupoval kněz a laik. „Bylo to výborně připravené. Prošli jsme si místa, kde se setkání bude konat, dozvěděli jsme se spoustu informací o programu a organizačních záležitostí,“ dodává Strak.
Stejnojmenné hlavní město země – Panama – už žije přípravami na setkání, centrum je hezky upravené a podle Straka je vidět, že ušlo velký kus cesty. „Došel jsem i na méně utěšená místa, kde je znát, že lidé tu žijí chuději, domy nejsou tak opravené, ale nejsou to žádné slumy,“ popisuje Kamil Strak, kterého zaujala otevřenost a srdečnost lidí, s nimiž se potkával.
Program s Francouzi
Češi, jichž je zatím přihlášeno 90 (uzávěrka přihlášek přes Sekci pro mládež je na konci června), prožijí předprogram ve farnosti Pražského Jezulátka, která leží zhruba 80 kilometrů od hlavního města. I tam se byla výprava z České republiky podívat. Češi tam nebudou sami – program v této farnosti bude mezinárodní a měli by tam být také Francouzi a další národnosti. Celkem asi 1500 lidí.
„K této farní obci je přidruženo šest dalších. Kdyby je kněz chtěl objet džípem všechny najednou, trvalo by mu to 24 hodin,“ připojuje své postřehy P. Strak. Některé tamní kostely jsou jen přístřešky, jiné jsou klasicky zděné. Vzhledem k podnebí jsou ale všechny vzdušné a otevřené. V Panamě je nyní kolem 30 stupňů, pocitovou teplotu ale výrazně zvyšuje vysoká (až devadesátiprocentní) vlhkost. Je právě období dešťů. „Jakmile vyjdete ven, jste hned mokří, a to ani nemusí pršet,“ popisuje Kamil Strak. V lednu – během setkání – by měly být podobné teploty, jen vlhkost bude o něco nižší.
Přišel i prezident
Česká výprava si v Panamě všimla i velmi dobré spolupráce mezi státem a církví. Všichni se podle Straka snaží, aby bylo setkání co nejlepší. Je to vidět i na infrastruktuře – opravuje se katedrála, staví se nový terminál letiště i část metra. Na přípravné setkání přišel i prezident země. „To si u nás vůbec nedokážu představit. Věnoval se nám a odpovídal na dotazy. Bylo vidět, že mu na setkání záleží. K církvi má ostatně blízko, chodil na jezuitskou školu,“ vysvětluje vedoucí Sekce pro mládež.
Na setkání se očekává účast mladých lidí především z Jižní Ameriky. Pro některé ale není kvůli komplikovaným vztahům mezi některými zeměmi či obavám z migrace vůbec snadné získat vízum. „Všichni, včetně zástupců státu, se snaží dělat maximum, aby jich mohlo přijet co nejvíce. Využívají k tomu veškeré diplomatické cesty,“ doplňuje P. Strak. U některých zemí se to daří – například mladých Kubánců, kteří do Panamy dříve cestovat nemohli, má přijet zhruba 1200.
Účast na setkání není pro Evropany levná. Jen letenka z České republiky vychází na téměř třicet tisíc korun, celkové náklady se pak pohybují mezi 35 a 40 tisíci. Pokud má ale člověk štěstí, lze letenku sehnat i o třetinu levněji. Lze využít také sponzoring některých farností a diecézí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou