23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Česka jmenován nový nuncius

22. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/39 Bohuslav Reynek, 22.9.2011

Od května zela pracovna apoštolského nuncia na jeho úřadě ve Voršilské ulici v Praze prázdnotou. Předchozí papežův velvyslanec arcibiskup Diego Causero přešel na obdobnou pozici ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku a na nového se čekalo. Změna přišla uprostřed minulého týdne, kdy Svatý otec oficiálně vyslal do Prahy arcibiskupa Giuseppa Leanzu, který donedávna působil jako nuncius v Irsku.

České prostředí bude pro arcibiskupa Leanzu hodně odlišné od jeho předchozích štací – domnívá se předseda ČBK, arcibiskup Dominik Duka. „Pochází z katolického prostředí Itálie, pracoval v katolickém ovzduší Irské republiky a bude ho bezesporu limitovat i jazyková bariéra,“ vysvětluje arcibiskup Duka. Proto bude podle něj hlavně zpočátku velmi záležet na nunciových nejbližších spolupracovnících. Měli by mu pomoci navázat na práci jeho předchůdce a také se rychle zorientovat v českém prostředí. Jmenování Leanzy nunciem pro Českou republiku nebylo velkým překvapením. Spekulovalo se o něm už několik měsíců a na přelomu července a srpna přinesl irský tisk informaci, že jejich bývalý nuncius by měl opravdu začít působit v ČR. Přesto se až do oficiálního jmenování Svatým stolcem, k němuž došlo minulý týden, ještě vše mohlo změnit. Vedení České biskupské konference je rádo, že bezvládí na nunciatuře skončilo. „Příchod nového nuncia je pro nás důležitý, aby nunciatura mohla pracovat a dokončily se potřebné kroky, které povedou k naplnění rozvíjejících se přátelských styků mezi Českou republikou a Svatým stolcem,“ upřesňuje Dominik Duka.

NUNCIEM PO CELÉM SVĚTĚ

Giuseppe Leanza se narodil 2. ledna 1943 v italském městě Cesaro. Na kněze byl vysvěcen 17. července 1966. V roce 1972 vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce. Následně působil na nunciaturách v Paraguayi, Ugandě a Spojených státech amerických. Od roku 1984 pracoval v Sekci pro vztahy se státy na Státním sekretariátu papežské kurie. 3. července 1990 se stal apoštolským nunciem na Haiti. 4. června 1991 byl jmenován nunciem v Zambii a Malawi. 29. dubna 1999 byl stanoven apoštolským nunciem pro Bosnu a Hercegovinu a 15. května 2002 rovněž pro Slovinsko a Makedonii. Pak působil jako apoštolský nuncius v Bulharsku a od 22. února 2008 v Irsku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou