26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dny lidí dobré vůle: pro každého něco

23. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/26 Veřejné mínění v církvi, 23.6.2008

Když se před devíti lety konal Slavnostní koncert, předchůdce dnešních Dnů lidí dobré vůle, lidé ho vnímali především jako regionální akci. Teprve v průběhu dalších let získaly tyto oslavy státního svátku Dne slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje celonárodní význam a uznání. Pro všechny lidi dobré vůle je každoročně připraven bohatý program. Ani letos tomu 3. – 5. července nebude jinak.

MEZINÁRODNÍ SETKÁNÍ VOZÍČKÁŘŮ

Na Velehrad přijíždějí vozíčkáři z celé republiky, ale i ze zahraničí, aby se zúčastnili mezinárodního setkání vozíčkářů, které pořádá Maltézská pomoc ve spolupráci s Českým velkopřevorstvím Suverénního řádu Maltézských rytířů. Pro účastníky setkání je připraven pestrý program: bohoslužba, diskuse se známými osobnostmi, účast na slavnostním koncertě či večerní posezení.

RUČNÍ PŘEPISOVÁNÍ BIBLE
„Kdo musí pozorně číst, vzít do ruky pero a soustředit se na psaní, nechává přitom do sebe tento text pronikat.“ Z této zkušenosti vychází České katolické biblické dílo, které s myšlenkou ručního přepisování Bible přišlo. Každý tak může přispět vlastní rukou opsaným veršem do nově vznikajícího rukopisu Bible.

VELEHRAD DĚTEM
Pro nejmenší je připraveno odpoledne plné písniček, her, soutěží a hlavolamů. Děti se nejen pobaví, ale dozví se něco nového o historii, naučí se zpívat písničku nebo se podepsat cyrilicí. Každý rok se Velehrad dětem snaží připravit tematicky ucelené odpoledne – letos se mohou pro změnu těšit na pravé rozhlasové vysílání Rádia dobré vůle.

SOUTĚŽ VE FOTBALOVÝCH DOVEDNOSTECH
Závěrečného boje o ceny se zúčastní všichni, kteří v kvalifikačních kolech, jež probíhala v květnu a červnu na mnoha místech České republiky, získali předepsaný počet bodů. Letos poprvé se soutěže mohou zúčastnit i vícečlenná družstva. Pořadatelem je Orel ve spolupráci s olomouckým arcibiskupstvím. Hlavním cílem fotbalového klání je podpora mladých talentů ze sociálně znevýhodněných poměrů. Patronem projektu je Antonín Panenka.

VÝSTAVY VE STOJANOVĚ GYMNÁZIU
Na velehradském gymnáziu si mohou návštěvníci prohlédnout několik výstav. Svou činnost zde pravidelně představují Papežské misijní dílo, charitativní projekty a křesťanská hnutí a komunity. S velkým ohlasem se v minulém roce setkala zejména výstava děl vězňů. Letos je doplní fotografie Jindřicha Štreita na téma „Víra a odpuštění“.

AKTIVITY PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Spousta lidí ještě stále neví, jak se správně chovat k  životnímu prostředí. Pro návštěvníky je proto připravena akce v archeoskanzenu v Modré. Nachystán bude i letos informačně-zábavní program, který se snaží nenásilnou formou ukázat, jak zapojit ekologii a respekt ke stvoření do každodenního života.

DESET LET VĚZEŇSKÉ DUCHOVNÍ SLUŽBY
Vězeňská duchovní služba je v Česku už deset let. Při příležitosti tohoto významného jubilea se na Velehradě v rámci Dnů lidí dobré vůle uskuteční konference, při níž se setkají vězeňští kaplani, aby si nejen připomněli výročí vzniku této služby, ale aby se také podělili o své dosavadní zkušenosti. Záštitu převzal mj. ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

VEČER LIDÍ DOBRÉ VŮLE
Předvečer svátku slovanských věrozvěstů vrcholí slavnostním programem, který je spojený nejen s oslavami státního svátku, ale i s prezentací významných projektů občanské společnosti. Jedná se Koncert lidí dobré vůle, na němž za uplynulých sedm let vystoupila řada známých umělců, mimo jiné Daniel Hůlka, Marta Kubišová, Jana Kirschner, Jožo Ráž, Petr Kolář, Bára Basiková a spousta dalších. V letošním roce se mohou diváci těšit na skupinu Peha, Jiřího Pavlicu s Hradišťanem, dětský sbor Kantiléna, Ewu Farnou, Petra Bendeho nebo Czech Virtuosi Brno.
JANA KOŽENÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou