26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dny lidí dobré vůle na Velehradě

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/25 Stvoření světa, 1.9.2004, Autor: Ivana Jeništová

Letošní program velehradských slavností, oslav státního svátku a národní pouti, navazuje na předchozí roky a tradici Koncertu lidí dobré vůle. Program je však rozšířen o Dny lidí dobré vůle, kde se budou prezentovat prorodinné aktivity církve, představí se charitativní organizace, hnutí a komunity, vzdělávání, ekologická hnutí a nebude chybět ani tradiční setkání vozíčkářů. Od pátku 2. do neděle 4. července proběhne filmový festival pod názvem „Film ve znamení ryby“.
Letošní Dny lidí dobré vůle nabízejí program celé občanské společnosti; předchozí ročníky se týkaly převážně věřících. „Dveře do širší společnosti pootevřel Koncert lidí dobré vůle, teď se k němu přidává prezentace nejen náboženská, ale i občanská. Svátek svatých Cyrila a Metoděje je svátkem státním a národním, tedy i svátkem celé veřejnosti,“ míní Lubomír Nágl, ředitel Centra pro rodinný život v Olomouci, které také připravuje prezentaci své činnosti na Velehradě. „Svatí Cyril a Metoděj přinesli do našich krajů kulturu a vzdělanost, proto se kultura a vzdělanost logicky stávají součástí programu,“ dodává. Že se Velehradské slavnosti stávají záležitostí veřejnou, dokazuje podle něj přislíbená letošní účast premiéra Vladimíra Špidly a dalších státních představitelů. „Pozváni jsou dále krajští hejtmani a zástupci politických stran. Výstavu „List z rodinné kroniky“ zahájí ministr zahraničí Cyril Svoboda, v kulturním programu vystoupí mimo jiné např. Peter Dvorský a další umělci,“ informoval dále Lubomír Nágl.
SLAVNOST V PŘENOSU
Hlavní myšlenku programu „Rodina“ podpoří expozice center pro rodinu z celé republiky ve velkokapacitním stanu. Součástí expozice je i vernisáž celorepublikové soutěže Originální hračka. Do 28. června je stále možné do ní posílat nejrůznější originální hračky, které zhotovily děti s rodiči. Hračky je možno posílat na adresu: Centrum pro rodinný život Olomouc, Biskupské nám., 772 00 Olomouc (telefon 587 405 250, e-mail: rodina@arcibol.cz). Přímý přenos bohoslužby v pondělí dopoledne zprostředkuje Česká televize, Koncert lidí dobré vůle bude vysílán v neděli večer v přímém přenosu Českého rozhlasu stanicí Radiožurnál a záznam z koncertu později uvede ČT 2.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou